Kā saprast, ka bērniņš ir gatavs sākt staigāt?

Kā saprast, ka bērniņš ir gatavs sākt staigāt?

05. Aug 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz uzzinām, ka esam stāvoklī, sākas interesants periods mūsu dzīvē. Gaidīta tiek nākošā vizīte pie ārsta, USG, gaidītas tiek pirmās kustības, un arī - dzemdības.. Bet ar to jau viss vēl nebeidzas, jo patiesībā, tas ir visa sākums! Kad mazulis jau piedzimis, mēs sākam gaidīt, kad viņš iemācīsies noturēt galviņu, kad apzināti mums dāvās kādu smaidiņu, kad sāks velties, rāpot, sēdēt, staigāt..

"Pašlaik mazuļu attīstības standarti pie dažādiem speciālistiem dodoties - atšķiras ļoti. Bet personīgi es uzskatu, ka jāvērtē ir katra mazuļa individuālā attīstība, tāpēc nekādā gadījumā bērnus nevajadzētu salīdzināt, jo būs gadījumi, kad vienā situācijā pieļaujamas vienas normas, citā jau citas", - stāsta fizioterapeite Kristīne Asonova.

Katram mazulim ir savs iekšējais pulkstentiņš, kas nosaka, kad viņš ir gatavs rāpot vai spert pirmos solīšus. Kad nervu sistēma, kauli, saites, muskuļi un locītavas ir gatavas noturēt ķermeni, tikai tad bērniņš iepriecinās jūs ar pirmajiem mēģinājumiem spert solīšus, it kā zinātu, ka nu patiešām tam ir laiks.

Un tomēr, kā saprast, kad mazulis ir gatavs staigāt? Parasti noteicošais faktors ir paša bērna iniciatīva. Vecumā no astoņiem līdz desmit mēnešiem mazuļi ir tik ziņkārīgi, ka sāk paši celties kājiņās, izmantojot kā atbalsta punktu mēbeles.

Bez tam, šajā mazuļa attīstības posmā vecākiem nevajadzētu sākt rēķināties ar to, ka mazulis uzreiz sāks staigāt. Mazulis pagaidām tikai pēta savas iespējas un gan fiziski, gan emocionāli gatavojas īstai staigāšanai.

Tāpēc nekādā gadījumā nevajag palīdzēt bērniņam staigāt, vedot viņu pie rociņas, turot viņu aiz padusītēm, vai mudinot viņu kādā citā veidā iet. "Tas patiešām var kaitēt, jo tāda palīdzēšana var ietekmēt mazuļa tālāko fizisko attīstību. Ja bērniņš nav vēl pa īstam gatavs sākt staigāt, var rasties vēlākā nākotnē muguras un stājas problēmas", - paskaidro fizioterapeite.

Kad bērniņš būs gatavs, viņš piecelsies kājiņās pats, bez apkārtējo palīdzības.

Tāpat šajā attīstības posmā ir jāievēro papildus drošība. Nedrīkst aizmirst par to, ka asie galda stūri, krēsla kājas vai atzveltnes, aizkara stūris, kas karājas vai viegli apgāžamais veļas žāvētājs var apdraudēt mazuļa veselību, radot traumas kritiena gadījumā. Mazulis var izmantot šīs lietas kā objektus, kam pieķerties brīdī, kad ir vēlme piecelties kājās.

Lai iemācītos staigāt, bērniņam jātiek galā ar daudz un dažādām grūtībām. Sākumā viņam jāiemācās noturēt līdzsvars, un arī tas nav viegli. Tad viņam jātiek galā ar dažādiem kritieniem un sasitumiem, bet agri vai vēlu staigāšanas iemaņas būs pietiekoši stabili apgūtas, un mazulis sāks skriet, lēkt pat uz vienas kājas.

Kristīne Asonova aicina uzmanīgi sekot mazuļa attīstībai un atcerēties, ka attīstības ceļi ir atšķirīgi, tāpēc nevajadzētu pieķerties konkrētiem mēnešiem, skaitļiem un normām: "Mācieties pamanīt to, ko prot Jūsu mazulis un neakcentējiet uzmanību uz prasmēm, kas viņam vēl jāapgūst!"

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!