Kā rīkoties, ja iekodusi ērce?

Kā rīkoties, ja iekodusi ērce?

09. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasarī atmostas visa dzīvā daba, tostarp kukaiņi. Īpaši mēs sevi sargājam no ērcēm, kas pārnēsā ērču encefalītu un Laima slimību. Tomēr, kā rīkoties, ja ērce iekož? To stāsta Inga Borisova, „Ģimenes aptiekas” farmaceite. 

  • Atklājot ērces kodumu, svarīgi ērci iespējami ātrāk izvilkt.
  • Nekādā gadījumā uz ērces nedrīkst liet eļļu vai spirtu.
  • Vislabāk to izvilkt ar īpašu pinceti, ko var iegādāties aptiekā.

Ar šo pinceti satver ērci pēc iespējas tuvāk ādai un ar skrūvējošām kustībām velk ārā. Svarīgi ir nesaspiest ērces galvu, jo tādējādi organismā var nokļūt papildu kaitīgās vielas.

Pēc ērces izņemšanas vairāk nekas nav jādara, neatkarīgi no tā, vai iepriekš ir saņemta pote pret ērču encefalītu vai nav! Ja ir vēlme, ērci var saglabāt noslēgtā traukā un to laboratorijā pārbaudīt.

Taču, ja atklāj ērču encefalītu vai Laima slimību, tas nenozīmē, ka ērce slimības ir nodevusi cilvēkam.

Pēc trīs - četrām nedēļām jāpavēro, kas notiek ar koduma vietu — vai tai apkārt neveidojas apsārtums, un vai neparādās augsta temperatūra.

Ja parādās apsārtums, izsitumi vai ja brūcē ir palikusi ērces daļa, dodieties pie ārsta! Visbiežāk ērču encefalīts tiek izslimots ar vairāku dienu temperatūru — tā var būt arī diezgan augsta, smagākas komplikācijas ir ļoti retos gadījumos.

Ja ērču encefalīta gadījumā grūtas ir tikai dažas dienas vai nedēļa, tad Laima slimība organismā uzturas krietni ilgāku laiku. Bet diagnozi konstatē ārsts, kurš arī nozīmēs attiecīgo ārstēšanu!

Kāda ir tava pieredze – vai tev kādreiz ir iekodusi ērce? Kā toreiz rīkojies?