Veselīgas receptes iesaka Kaļķu vārtu šefpavārs Raimonds Zommers

19. Mar 2014, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir ļoti daudz atšķirību tajā vai ģimenē aug meitiņa vai dēls, šīs atšķirības kļūst izteiktākas mazulim paaugoties un arī mēs māmiņas sākam tās vairāk pamanīt. Mēs māmiņa cenšamies būt radošas it visā, lai tikai mūsu bērniem tiktu tas labākais.  

Ir daudz dzirdēts par to, ka mums jāēd pēc iespējas krāsaināk, jo tikai tā ir iespējams uzņemt organismam visas nepieciešamās vielas. Lai uzzinātu daudz interesanta par krāsainu uzturu un atklātu arī dažas jaunas receptes mūsu bērnu ēdienkartei, devāmies ciemos pie restorāna "Kaļķu vārti" šefpavāra Raimonda Zommera, kurš saka, ka arī tā dēvētais neveselīgais uzturs, piemēram, frī kartupeļi, var nebūt tik neveselīgi, ja tos gatavojam paši, nevis izvēlamies vieglāko ceļu – iegādāties pusfabrikātus.

Mājās mēs – māmiņas esam gan pavāri, gan viesmīles, kas mēģina ēdienu pasniegt mazajiem tā, lai kāds kumoss noteikti nonāktu mazā ēdāja mutē. 

Taču pats svarīgākais ir tas, ko mēs ēdam un ko piedāvājam saviem bērniem. Dārzeņuun augļu izvēle pie mums Latvijā ar katru gadu kļūst plašāka. Un izrādās, ka dārzeņus un augļus mēs varam vērtēt kā labus ne tikai pēc to uzturvielām, bet arī pēc to krāsas.

Piemēram, sarkanās krāsas augļos un dārzeņos slēpjas vielas, kas stimulē asinsriti, uzlabo muskuļu tonusu, palīdz dziedēt ādas slimības. Savukārt oranžā krāsa mūsu uzturā ir tā, kas vairo organismā enerģiju, oranžas krāsas dārzeņi un augļi uzlabo apetīti, stiprina imunitāti un mums jaunajām māmiņām īpaši noderīgi, jo palīdz regulēt figūras aprises. Dzeltenas krāsas augļi un dārzeņi uzlabo garastāvokli, stabilizē nervu sistēmas darbību, stiprina redzi.

Gardie krāsainie dārzeņi un ogas

Izrādās ne tikai gardi, bet arī ļoti veselīgi un organismam nepieciešami ir tomāti. Tomātu sarkanā krāsa ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas sargā mūsu organismu no stresa un, mīļās māmiņas, šī krāsa ir kā jaunības eleksīrs, kas palīdz saglabāt jaunību.

Arī ķirbis ir brīnumaina oga un nereti tieši ķirbis ir tas, ar kuru mēs sākam savus mazuļus iepazīstināt ar dažādām garšām. Ķirbis ir tas, kas palīdz mazajiem un arī lielajiem punčiem labāk strādāt, turklāt tas nomierina organismu un uzlabo miedziņu.

Ķirbju sēkliņas arī ir ļoti veselīgas, jo satur nātriju, fosforu, dzelzi un ļoti daudz cinka – visas šīs vielas aizsargā zobus, stiprina kaulus, matus un nagus.

Tāpat liela nozīme ir zaļajai krāsai mūsu uzturā. Zaļas krāsas produkti nomierina, atslābina un rada labu noskaņojumu, arī tie var uzlabot asinsriti un pat var palīdzēt dziedēt dažādas saslimšanas, piemēram, bronhītu.

Ir augļi un dārzēņi, kuriem ir gaiša, pat balta nokrāsa. Tie jāēd, ja ir nepieciešams spēks un izturība.

Bērni ļoti labprāt ēd ziedkāpostus un ne velti, jo arī ziedkāposti ir pilni vērtīgu uzturvielu, turklāt ziedkāpostu mazajiem puncīšiem ir viegli pārstrādāt, jo tajos ir salīdiznoši maz šķiedrvielu. 

Taču svarīgi ir ne tikai tas, ka mēs zinām, cik vērtīgs ir mūsu uzturs, nozīme ir tam, kā mēs to pagatavojam.Pavārs Raimonds atzīst, ka bērniem jādod iespēja izvēlēties, ko viņi labprāt ēstu, tad nebūs jācīnās par bērnu apetīti. Tieši tāpēc vēlams, lai uz šķīvja būtu pēc iespējas krāsaināks un plašākas izvēles ēdiens.

Lūk, vienkārša kokteiļa recepte, to var pagatavot ātri, turklāt šis kokteilis ir arī sātīgs un derēs gan brokastīs, gan launadziņā.

 

Veselības kokteilis

Sastāvdaļas:

kefīrs, smiltsērkšķu sula, auzu pārslas, ābols, nedaudz cukura

Pagatavošana:

To visu kārtīgi sablendējam un lejam, vēlams, koši izrotātā glāzē, lai bērniem prieks!

Ziedkāpostu biezenis 

Sastāvdaļas:

ziedkāposts un piens

Pagatavošana:

Lai pagatavotu ziedkāpostu biezeni, ielejam katliņā pienu, pievienojam ziedkāpostus un liekam karsēties. Vāram aptuveni 10 minūtes, kad jūtam, ka ziedkāposti ir mīksti, nokāšam pienu un ziedkāpostiem pievienojam nedaudz sviestu un sāli un to visu sablendējam.

Kroketītes

Sastāvdaļas: 

Malta liellopu gaļa, kurai pievienots sāls, pipari un saldais krējums.

Pagatavošana:

Tad no maltas liellopu gaļas, kurai pievienots nedaudz sāls, pipari un saldais krējums, gatavojam mazas kroketītes, kuras tvaicējam līdz tās ir gatavas. Tvaicēšanai izmantosim katliņu, kurā ieliets ūdens, pavirsu uzlikts caurduris un vēl katla vāks. Ja mēs gaļu vārām karstā ūdenī, tad lielākoties visas vērtīgās vielas paliks ūdenī un tas mums nepavisam nav vajadzīgs.

Tvaicēti dārzeņi

Sastāvdaļas: 

Burkāns, ziedkāposts, ķirbis, sviests un nedaudz ūdens.

Pagatavošana:

Sviesta emulsijā sautējam dārzeņus. Katliņā ielejam nedaudz ūdeni, un pievienojam sviesta gabaliņus, maisām, kamēr sviests izkusis un ir iegūta viendabīga emulsija. Un tad pievienojam dārzeņus.

Dārzeņus vajadzētu sautēt uz 80 grādiem, lai dārzeņi nevārītos, citādi emulsija saies sviestā un pienā.

 

Nu, ko, tad, kad viss ir pagatavots, to mēģinām pēc iespējas radošāk kārtot uz šķīvja un piedāvāt mūsu mazajiem gardēžiem, lai sniedz savu vērtējumu. 

20140316082111-52472.jpg

Uzturs patiesi ir svarīgs, jo mēdz teikt, ka tu esi tas, ko tu ēd, tāpēc, mīļās māmiņas, tiekamies 21.martā Māmiņu Kluba lielajā interneta tiešraidē, kad uzzināsim daudz vērtīga un interesanta par mazuļu un arī māmiņu uzturu – būs gan meistarklases, kurās mācīsimies pagatavot gardus ēdienus mūsu mazajiem, gan speciālistu semināri par bērna vadītu ēšanu un māmiņu ēdienkarti, lai visi liekie kilogrami pēc bērniņa nākšanas pasaulē pazustu kā nebijuši. Būs konkursi un balvas, tāpat varēsiet uzdot savus jautājumus speciālistiem un uzreiz saņemt atbildes. Tiekamies 21.martā.10:00 interneta portālā maminuklubs.lv!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Raimonds Zommers

restorāna "Kaļķu vārti" šefpavārs
Raimonds Zommers Vecāku skolā