Kā izvēlēties slingu jaundzimušajam?

Kā izvēlēties slingu jaundzimušajam?

27. Oct 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Slings ir ērts, un tas jau kopš seniem laikiem tiek izmantots bērniņu nešanai. Ir vairāki slingu veidi, un tomēr gala izvēle jāizdara vecākiem, pamatojoties uz dažādiem faktoriem, ieskaitot māmiņas vajadzības, prasības, pat rakstura īpatnības, dzīvesveidu un arī bērniņa vecumu!

Kas ir slings un kāpēc tas ir noderīgs

Tas ir kā lakats bērniņa nēsāšanai, un tas radīts no dažādiem materiāliem. Tāpat slingi var atšķirties arī pēc savas formas un papildus elementiem.

Galvenais šī izstrādājuma uzdevums ir iespēja atbrīvot vienu vai abas rokas, un ļaut māmiņai darīt savas lietas, neatstājot bērniņu bez pieskatīšanas.

Galvenā priekšrocība slingam ir tā, ka bērniņš tajā ir dabīgā pozā, tas der pat jaundzimušajiem. Un tiek uzskatīts, ka vertikālā kājiņu pozīcija ir pareiza un piemērota arī pašiem mazākajiem, kam displāzija noteikti nedraud. Zīdainīša svars ir vienmērīgs, tātad arī slodze ir ne tikai uz kājiņām un ķermeņa apakšdaļu, mugurkaulu ieskaitot.

Slingā mazuli var nēsāt arī horizontāli, un šajā pozā māmiņai būs ērti ne tikai mazulītim padziedāt kādu šūpuļdziesmu, bet arī viņu paēdināt ar krūti.

Daudzi speciālisti iesaka izmantot slingus ķengursomu vietā, lai gan ķengursomas arī reizi pa reizei var būt noderīgas, tomēr ikdienai tās nebūs piemērotas.

Tāpat slings ļauj darboties mammai savā vaļā un būt kopā ar mazulīti. Bērniņš būs pieskatīts un jutīs māmiņas siltumu, pie tam, slingā viņam būs daudz ērtāk, nekā visu laiku būt rokās.

Jaundzimušajiem iesaka kādu no trim slingu veidiem: šalle, mei-tai slings vai riņķa jeb gredzena slings. Šiem modeļiem, protams, ir gan plusi, gan mīnusi, kas arī jāņem vērā, izvēloties, meklējot sev un bērniņam piemērotāko.

Ieskaties un uzzini vairāk par populārākajiem slingu veidiem!

20151007101057-62600.jpg

Slings ar riņķiem jeb riņķu slings

Slings ar riņķiem  ir taisnstūrveida auduma gabals ar garumu apmēram 2,50 m un platmā apmēram 70 cm. Viens slinga gals ir brīvs, bet pie otra slinga gala ir piešūti divi riņķi, kuros tiek ievērts brīvais slinga gals un ar tā palīdzību tiek regulēts slings.

Slings ar riņķiem tiek ražots no profesionālā (austā) slingu auduma vai no parastas kokvilnas, kas atrodama veikalos. Protams, profesionālajam audumam ir savas priekšrocības, bet arī riņķu slings no parastas kokvilnas var labi kalpot, sevišķi pirmajos mēnešos.

  • Ar lielāku un smagāku bērnu profesionālais audums iegūst arvien lielāku nozīmi.
  • Slings ar riņķiem ir ļoti labi piemērots pirmajos trijos mēnešos.
  • Šajā slingā var ērti ielikt mazuli, izņemt, mainīt pozas.
  • Pēc trīs mēnešu vecuma riņķu slingu vēljoprojām var ērti izmantot īsiem pārgājieniem, lai ātri no mašīnas ieietu veikalā, vai no mājas līdz auto stāvvietai

Pēc gada vecuma, kad mazulis jau sācis staigāt šo slingu arī var ērti izmantot, jo šajā vecumā mazuļi parasti ļoti vēlas staigāt, bet ātri nogurst un prasās uz rokām, tomēr pēc dažām minūtēm jau atkal ir gatavi iepazīt pasauli ar savām kājiņām. Riņķu slingu var ērti uzmest uz pleca un mazuli viegli ielikt tajā, nav uz ielas jāsien garais slings.

Mīnusi -

  • Tā kā šajā slingā viss svars balstās uz viena pleca, tad pieaugot mazuļa svaram, to nēsāt kļūst arvien grūtāk. Tāpēc no trīs mēnešu vecuma iesaka pāriet uz slingu-šalli.

Nēsāšanas veidi dažādi – uz gurna, guļus un vertikāli uz vēdera.
Tā kā riņķu slingu nēsā uz viena pleca, katru reizi plecus vajag mainīt.

20151007101127-89196.jpg

Mei Tai slings

Mei Tai slings ir kvadrātveida vai taisnstūrveida auduma gabals ar piestiprinātām auduma saitēm pie katra stūra. Savu nosaukumu ieguvis no Āzijas, jo tā saknes ir meklējamas Āzijā. Šis slings tiek nēsāts uz abiem pleciem. Apakšējās saites tiek apsietas ap nēsātāja vidukli, bet augšējās saites tiek virzītas uz muguru, kur tās krustojas un tiek tālāk virzītas uz priekšpusi.

  • Vizuāli šis slings atgādina ķengursomu, bet šajā slingā atšķirībā no ķengursomas mazulis atrodas fizioloģiski daudz piemērotākā pozā.
  • Šie slingi ļoti piemēroti lielākiem bērniem, jo tos viegli uzlikt un noņemt arī uz ielas.

Mīnusi -

  • šo slingu nevajadzētu lietot ātrāk par 4 mēnešiem. Šo slingu var lietot uz muguras uz vēdera, bet nevar izmantot guļošās pozas. Jaundzimušajiem iesakām izmantot citus slingu veidus – slingu-šalli vai riņķu slingu.

Šis slingu veids bieži patīk tēviem, tā vieglās izmantošanas dēļ.

20151007101140-29765.jpg

Slings - šalle

Slings-šalle ir garš, taisnstūrveida auduma gabals 50-80 cm platumā (parasti 70 cm) un ar vidējo garumu 4,60 m. Slinga-šalles garumu var izvēlēties arī īsāku vai garāku, atkarībā no nēsātāja auguma, ķermeņa uzbūves un personīgajām vēlmēm.

Dažādu ražotāju iespējamie izmēri ir 2,60 m; 3,20 m; 4,20 m; 4,60 m; 5,20 m un pat 6 metri. Slinga garuma pareiza izvēle nodrošinās to, ka varēsiet izmantot visus siešanas veidus. Parasti nēsātājam ar vidēja auguma uzbūvi iesaka izvēlēties garumu 4,60 m. Ja nēsātājs ir ļoti tievs un nav pārāk garš (34. un 36.izmērs), droši var izvēlēties garumu 4,20 m. Ja nēsātājs sver virs 70 kg vai ir lielas miesas būves vai ļoti garš, tad jāizvēlas slings ar garumu 5,20 m. Izmēri 2,60 m un 3,20 m derēs vienkāršiem siešanas veidiem. Piemēram, slingu ar garumu 2,60 m var izmantot kā riņķu slingu. Slingā tiek iesiets mezgls un to var lietot bērnu nēsājot vienkāršā šūpulītī vai uz gurna. Slingu ar garumu 3,20 m var izmantot nēsājot bērnu vienkāršajā krusteniskā siešanas veidā vai dažādos siešanas veidos uz gurna.

  • Izvēloties slinga garumu, māmiņai vienmēr jāņem vērā vai arī bērniņa tētis vai vecmāmiņa nēsās mazuli slingā un vai viņiem izvēlētais garums būs piemērots.
  • Slingam-šallei ir visplašākais nēsāšanas pozu skaits. To var lietot, nēsājot mazuli guļus, vertikāli uz vēdera, uz gurna un uz muguras.

Attiecīgi, mīnusu šim slingu veidam īsti nav.

 

Slings - kabata

Slings-kabata vai slings-truba ir no auduma izveidots riņķis apmēram 1,5 m garumā un apmēram 70 cm platumā. Slings -kabata no slinga-trubas atšķiras ar to, ka slingam-kabatai vietā, kur parasti atrodas mazuļa dibentiņš, ir izveidots neliels paplašinājums. Tā kā šim slingam nav pievilkšanas iespējas, tad to parasti šuj pēc pasūtījuma uz gatavu izmēru vai arī ražotājs iestrādā kādas regulējošas saites šajā slingā vai kniedītes, ar kuru palīdzību slingu var noregulēt līdz vajadzīgajam izmēram.

Šī slinga funkcijas ir līdzīgas riņķu slingam.

Mīnusi -

  • Slingā-kabatā mazuli var nēsāt tikai no 4 mēnešu vecuma (labāk tad, kad mazulis pats veļās uz abām pusēm) uz gurna.
  • Slingu nēsā uz viena pleca, tāpēc uz šo slingu attiecas tie paši ierobežojumi, kas uz riņķu slingu. Šajā slingā nēsājot mazuli, regulāri jāmaina pleci gan mazuļa korsetes attīstības dēļ, gan nēsātāja stājas dēļ.
  • Ņemot vērā, ka audums nav īpaši austs attiecīgajā tehnikā, ērtības šajā slingā būs stipri ierobežotas un nēsātāja plecs nogurs daudz ātrāk kā kādā slingā no austā auduma.
  • Tomēr liels mīnuss ir tas, ka šis slings derēs tikai konkrēta nēsātāja izmēriem un, mazulim augot, var parādīties vajadzība slinga izmēru mainīt.
  • Ja slings ir regulējams, tad to ir iespēja pieregulēt konkrētā nēsātāja izmēriem. Tomēr šī pieregulēšana nebūt tik perfekta kā riņķu slingam vai īsajam slingam.

Plusi -

  • Šis slings noderēs aktīviem vecākiem, kuri īpaši neizjūt vajadzību nēsāt mazuli sev tuvu klāt ilgstoši, tomēr kādos nemiera brīžos vai tad, kad ātri jāieskrien veikalā vai pēc lielā bērna uz dārziņu, šis slings būs labs palīgs.
  • Pie šī slinga plusiem var minēt to, ka šis slings ir daudz kompaktāks un vieglāks kā riņķu slings vai īsais slings-šalle ar mezglu. Šo slingu nevar nēsāt gan māmiņa, gan tētis.

Šie, protams, nav visi slingu veidi, ir vēl arī daudzi citi, tāpēc pirms slinga iegādes, vajadzētu izmēģināt vairākus slingu veidus, lai spētu atrast sev un mazulim piemērotāko.

Cik ilgi mazuli nēsāt slingā?

Jebkurai māmiņai jāiegaumē: ja bērniņam patīk bieži atrasties māmiņas rokās, tad slingā viņam būs patiesi ērti. Un, ja pareizi mazuli iekārto slingā, viņa poza būs dabīga. Attiecīgi, jaundzimušo slingā droši var nēsāt arī vairākas stundas pēc kārtas. Ja tas ir ērti abiem, pat visu dienu!

Ja mammai ir problēmas ar veselību, viņai būtu jāvēršas arī pie sava ārsta, jo dažkārt ārsts var liegt bērniņu bieži nest slingā.

Māmiņa var iemācīties arī pareizi mazuli likt gultiņā, pacelt no tās, tāpat arī likt ratiņos, ja runājam par pareizu hendlingu, jo tieši tas ir jāievēro arī mazuli liekot slingā. Pie tam, tādām iemaņām pateicoties, starp māmiņu un mazuli būs tuvs kontakts, kas palīdzēs izveidoties vēl ciešākai saiknei.

Slings ir neaizvietojams mūsdienīgas māmiņas palīgs. Pateicoties slingu daudzveidībai, katra var atrast se piemērotāko. Tāpat - mazulīti var nest gan ar seju pret sevi, gan ar muguriņu pret sevi, bet vislabāk slingu siešanu palīdzēs jums apgūt tieši šīs jomas speciālists!

Veiksmi, ciešu kontaktu ar mazulīti veidojot!

Māmiņu Klubs