Kā atšķirt atopisko dermatītu no sausas ādas un psoriāzes?

18. Feb 2016, 15:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziema ir laiks, kad ne tikai pieaugušie, bet jo īpaši arī berni saskaras dažādām ādas problēmam. Apkures sezonā mājās gaiss ir sauss, ādiņa tiek bieži kairināta, reizēm sasvīst un tad mēs iepazīstam – atopisko dermatītu. Atopiskais dermatīts ziemā mazuļiem, kam ir īpaši jūtīga āda, novērojams biežāk.

Par ādas problēmām un tās kopšanu sarunājāmies ar ārsti dermoveneroloģi Ilzi Kohu.

Sausa un atopiska āda

Svarīgi bērniņu nepārkarsēt, apģērbjot viņu neatbilstoši laikapstākļiem. Ziemas laikā tiešām atopisko dermatītu varam novērot biežāk. Vienādības zīmi starp vārdiem sausa āda un atopiska āda nebūtu jāliek, jo šie ir divi dažādi ādas stāvokļi. Sausa āda var būt jebkuram cilvēkam, kad āda pastiprināti zaudē mitrumu - laikapstākļu ietekmē, telpu sildiekārtu dēļ, sausā gaisa dēļ. Tas var būt arī nepietiekamas šķidruma uzņemšanas rezultātā un nepareizas ādas kopšanas rezultātā. Atopiska āda  - tā ir jau iedzimta ādas slimība, kad imūnā sistēma pastiprināti reaģē uz kādu kairinātāju jeb alergēnu. Tas var būt kāds pārtikas produkts, piemēram, piebarojumu uzsākot. To pastiprina arī stress, ko var radīt pat zobiņu nākšanas laiks.

Atopiskā dermatīta pazīmes:

  • ādas sausums
  • ādas apsārtums, iekaisums - raksturīgajās ķermeņa pusēs (locītavu ieloču pusēs un arī uz kakla, uz sejas)
  • ādas nieze līdz pat asins krevelēm, kad var pievienoties pat sekundāra infekcija

Dermatīts un psoriāze

Atopiskajam dermatītam un psoriāzei kopīgs ir tas, ka tās ir iedzimtas, un raksturīgs ir ādas sausums, bet atšķiras noteiktās ādas sausuma zonas. Atopiskajam dermatītam - ieloču virsmas, bet psoriāzei tieši pretēji - ceļgali, elkoņi, galvas matainā daļa, pat plaukstas. Psoriāze vairāk parādās no pusaudžu vecuma.

Atopiskais dermatīts var rasties ne tikai no vecākiem, ja tiem nav bijusi saskarsme ar atopisko dermatītu, bet to var mantot arī no vecvecākiem un vēl senākām paaudzēm, kad pārmantota saslimšana tiek gēnu līmenī tieši.

Dermatītu neārstē mājās un sociālajos tīklos

Nevajadzētu paļauties uz citu māmiņu ieteikumiem, būtu jādodas pie dermatologa, to izārstēt nevar, bet ar to, pareizi kopjot un mitrinot, var ļoti labi sadzīvot. Jāizvairās arī no provocējošiem faktoriem, kas var nozīmēt, ka vēlāk arvien retāk ar atopisko dermatītu būs jāsaskaras.

Ādas barjera - jāatjauno?

Āda pasargā mūsu organismu no ārējās vides kairinātājiem - no mehāniskiem, ķīmiskiem, bioloģiskiem un citiem. Ja āda ir sausa, bojāta, tajā rodas ar neapbruņotu aci neredzamas mikroplaisas, pa kurām kairinātāji iekļūst ādā, radot tajā iekaisumu.

Tātad - āda, atbilstoši dermatologa ieteikumiem būtu obligāti jākopj! Pareizi, regulāri jākopj, jāmitrina ar atbilstošiem līdzekļiem, un tad arī sajūtas un izskats tiks uzlabots!

Māmiņu Klubs

lubs

20160209134630-77211.jpg