Kā atpazīt bērnu rozeolu?

Kā atpazīt bērnu rozeolu?

12. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Dīvaina organisma reakcija: pēkšņi paaugstināta temperatūra, vairākas dienas, bet pēc tam - izsitumi" - tā cits citam stāsta vecāki. Vairums no viņiem šos izsitumus neuztver nopietni, vai nodomā, ka tā ir alerģija pret kādām zālēm, bet, kā izrādās - infekcijas saslimšana. Un to sauc par bērnu rozeolu. Vairāk pastāstīs Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Larisa Savrasova.

Bērnu rozeola ir infekcijas slimība, kas izplatīta ir starp maziem bērniem, vecumā līdz 2 gadiem. Citi slimības nosaukumi ir: ekzantēma, sestā slimība, pseidomasaliņas, pēkšņa ekzantēma, bērnu trīsdienu drudzis, roseola infantum, exanthema subitum, pseudorubella.

Kas jāzin vecākiem:

• infekcijas avots ir slimības pārnēsātājs vai slimnieks,

• izplatās pa gaisu pilienu veidā,

• inkubācijas periods - 5 -15 dienas,

• visbiežāk slimo bērni no 4 mēnešiem līdz pat 3 gadiem,

• slimība var attīstīties jebkurā sezonā, bet rudenī, ziemā un pavasarī ir tomēr visvairāk reģistrēto saslimšanas gadījumu.

Praktiski visiem pieaugušajiem ir imunitāte pret rozeolu (tāpēc arī grūtnieces nav īpašā riska grupā), vairumam cilvēku jau ap četru gadu vecumu ķermenī ir antivielas pret rozeolas vīrusu, neatkarīgi no tā, vai viņi ir ar to slimojuši, vai nav. Un tomēr, arī pieaugušais var saslimt, ja viņam ir novājināta imūnsistēma.

Kā pastāsīja epidemiologs, vairumam pieaugušo vīrusi atrodas siekalās, tāpēc galvenais bērnu infekcijas avots ir vecāki, īpaši mammas.

Neskatoties uz to, ka šāda veida vīrusu tipi pieskaitāmi pie herpes vīrusu sestā un septītā tipa, un klīniski tie neatšķiras, vīrusu izslimošana negarantē, ka bērns vairs nesaslims ar šī paša tipa vīrusu.

Speciāliste uzsver,ka saslimšanas sākumā ir augsta temperatūra no 38 līdz pat 40 grādiem, un tāda temperatūra turas 3-5 dienas. Pēc tam temperatūra pakāpeniski pazeminās un parādās izsitumi uz ādas. Sākumā tie ir uz sejas, tad uz krūšu kurvja, vēdera, un pēc vairākām stundām parādās uz visa ķermeņa. Izsitumi var saglabāties uz ķermeņa sākot no dažām stundām, līdz pat 2 dienām. Zīdaiņiem var būt arī vemšana, caureja vai neliels klepus un iesnas.

"Ārstēšana neprasa nekādu specifisko ārstēšanu, tāpat - tai nav arī profilaktiskās vakcīnas. Temperatūras paaugstināšanās gadījumā jāizmanto temperatūru pazeminošie līdzekļi", - stāsta Larisa Savrasova.

Galvenais ir pazemināt bērna ķermeņa temperatūru un nostiprināt bērna organisma aizsargspējas. Zīdaiņi biežāk jāliek pie krūts. Vecākiem bērniem jāpiedāvā šķidrums ik pēc 15 minūtēm.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs