Jautā ārstam: Kā izvēlēties mazulītim pudelīti?

21. Mar 2018, 11:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai mēs maz atceramies, kādas izskatījās pudelītes pirms desmit vai divdesmit gadiem? Skaidrs ir tas, ka tās cauri laiku laikiem ir pildījušas funkciju – pabarot. Mūsdienās, attīstoties tehnoloģijām, izprotot vecāku un bērnu vajadzības, pudelītes ir kļuvušas daudz savādākas, galvenokārt, veidotas un gatavotas ņemot vērā bērna attīstību.

Pudelītes, kuras izvēlamies mazulītim var būt dažādas, tomēr to mērķis ir viens. Palīdzēt bērnam uzņemt piena maisījumu vai mammas pienu un darīt to ar pudelīti, kas spētu nodrošināt šo procesu maksimāli līdzīgu, kāds tas būtu, barojot mazulīti ar krūti.

Kā norāda ārste Irēna Putniņa, ja māmiņa nebaro mazulīti ar krūti, tad  jāsaprot, ka krūts zīšana nav tikai ēšanas process. Ēšana ir ļoti nozīmīga dabiskai mutes dobuma attīstībai. Veidojas augšžoklis un apakšžoklis, attīstās muskuļi. Ja šī attīstība notiek dabiski, tad bērniņam mutes dobums attīstīsies pareizi un tajā būs vieta gan piena zobiem, gan arī pēc tam, pareizi varēs augt un attīstīties kaula zobi.

20180321115320-87718.jpg

Kādām īpašībām jāpievērš uzmanība izvēloties pudelīti?

Dabiska žoklim piemērota forma - Mutes dobums ir vieta cilvēka ķermenī, kur atrodas tik daudz muskuļu un nervu galu, kas saistīti ar vispārējo attīstību, tāpēc ir būtiski, lai pudelīte būtu piemērota mazulim un atbalstītu, nevis traucētu vai kavētu pareizu žokļa attīstību.

Pudelītes knupim jābūt mīkstam kā māmiņas krūtsgalam, tātad, svarīgs ir materiāls, no kā tas gatavots un svarīga ir sajūta, ko varam sniegt mazulītim, barojot to ar pudelīti. Knupītis nedrīkst radīt bērniņam sajūtu, ka ar to ēst ir ērtāk un labāk.

Pudelīte ar Anti-koliku sistēmu - Izvēloties pirmo pudelīti, māmiņām būs svarīgi, lai mazulītis ēdot no pudelītes, nesarītos gaisu, tāpēc – jāpievērš uzmanība pudelītēm, kuru knupīšos ir iestrādāta šāda pretkoliku gaisa sistēma, lai nodrošinātu dabisku šķidruma plūsmu un bērniņš varētu mierīgi padzerties, bez gaisa norīšanas.

Drošība un izmantotie materiāli – Vienmēr ir svarīgi, izvēloties pudelīti, ņemt vērā gan tā izgatavošanas materiālus, cik tie ir piemēroti mazulītim. Tāpat arī būtiski – vai konkrētā pudelīte ir klīniski pārbaudīta un piemērota bērniem, kuri tiek zīdīti un ēdināti no pudelītes.

Stikla pudele? – mazulīša barošanai var izvēlēties arī pudeli no stikla. Vienīgi, jāņem vērā, ka stikla pudelīte noteikti būs smagāka, tomēr, nebūs jāmaina tik bieži, kā plastmasas pudelīte.

Pudelītēm knupīti mainām vismaz 1 x divos mēnešos, savukārt, ja plastmasas pudelītes iekšpusē redzami skrāpējumi, arī tā, noteikti ir jāmaina.

20180321114058-94473.jpg

Māmiņu klubs, 2018