Izvēlamies autokrēsliņu! Kas jāzina?

Izvēlamies autokrēsliņu! Kas jāzina?

28. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās grūti iedomāties bērniņu, kas ne reizi nav braucis automašīnā. Tā kā drošības apsvērumi un CSDD noteikumi paredz, ka bērns, kurš nav sasniedzis 150cm garumu, ar automašīnu jāvizina tikai un vienīgi bērnu krēsliņā, attiecīgi, gaidot bērniņu, kopā ar gultiņu un ratiņu pie obligāti iegādājamām lietām jāpieskaita arī autokrēsliņš.

Kā pareizi izvēlēties autokrēsliņu, Māmiņu Klubam pastāstīja veikala Baby City eksperts Normunds Ščerbinskis.

Cik krēsliņu bērniņam vajadzēs?

Vēlams, lai bērniņam būtu 3 autokrēsliņi: 0-13kg, 9-18kg, 9-36kg vai 15-36kg ,bet pieļaujams arī, ka pirmais krēsliņš uzreiz tiek iegādāts kā 0-18kg.

Atkarībā no bērna vecuma un svara, var izvēlēties autokrēsliņu, ņemot par paraugu šo tabulu:

Svars

Vecums

No dzimšanas līdz 9 kg

0-9

No dzimšanas līdz 13 kg

0-10/12

No 9 kg līdz18 kg

9 mēn. - 4 gadi

No 9 kg līdz 36 kg

9 mēn. - 12 gadi

No 18 kg līdz 36 kg

līdz 12 gadiem

Tāds svara iedalījums lielā mērā atkarīgs no bērniņa ērtībām, jo tiklīdz mazulis sāks sēdēt, viņam gribēsies skatīties uz pasauli no sēdošas pozīcijas, un tāpēc šis laiks būs tas, kad iegādāties otro autokrēsliņu.

Galvenā pirmā autokrēsliņa īpašība mazulim no 0 līdz 9 kg vai no 0 līdz 18kg ir tā, ka mazulis tajā atrodas pusguļus, jo viņa mugurkauls vēl līdz galam nav izveidojies, un sēdināt mazuli šajā laikā ir aizliegts. Neaizmirsti, ka tāds autokrēsliņš jānovieto pret braukšanas virzienu, rūpējoties par mazuļa drošību. Ja krēsliņš ir tieši tā piestiprināts, tad straujas bremzēšanas laikā, samazinās slodze uz vēl tik ļoti vājo jaundzimušā mugurkaulu.

Ja pirmais autokrēsliņš parasti tiek iegādāts pirms mazuļa dzimšanas, tad dodoties pēc otrā krēsliņa ieteicams ņemt vērā, ka tas jādara, kad mazulis sācis stabili sēdēt, ap 8-10 mēnešu vecumu.

Ir arī ļoti gari bērniņi, kas jau 6-7 mēnešu vecumā neder krēsliņā, kas novietots pret braukšanas virzienu, un viņam tādā krēsliņā nebūs ērti, tāpēc šādos gadījumos krēsliņu mainīt var arī agrāk.

Nākošais krēsliņš ir piemērots svaram 9-18kg vai 9-36kg. Modeļiem, kas paredzēti 9-18kg ir arī tādi, ko var uzstādīt pretējā braukšanas virzienā. Bet absolūti visiem krēsliņiem ir nolaižama muguras daļa, lai varētu vizināt arī iemigušu mazuli guļus pozīcijā, ļaujot viņa mugurkaulam atslābināties.

Krēsliņiem, kas paredzēti mazuļiem svarā no 9-36kg muguriņas daļa nav nolaižama, bet daudziem modeļiem iespējams muguriņu nolaist nelielā leņķī. Dažkārt ekonomijas nolūkos vecākiem ir kārdinājums tieši šādus krēsliņus iegādāties, bet jāsaka, ka tas ir tomēr samērā liels svara diapozons, un mazulim, kas sver 9kg krēsliņš var būt par lielu, bet lielākam bērnam - par šauru, un viņam tajā var būt neērti.

20140331114410-95816.jpg

Aizdomājoties par autokrēsliņa maiņu, pirmkārt vienmēr pievērsiet uzmanību tam, kur atrodas mazuļa galva - ja tā jau lien ārā no krēsliņa, tātad, bērniņam tajā nav ērti, un pats galvenais - viņam šajā krēsliņā atrašanās nav droša, mazulis var sasist galviņu vai arī izmežģīt kādu kakla skriemeli. Tāpēc, tiklīdz redzat, ka mazuļa galva jau ir virs atļautā līmeņa, pienācis laiks pāriet uz citu krēsliņu.

Runājot par pēdējā krēsliņa - paliktnīša lietošanu, jāskatās, cik intensīvi jūs kopā ar bērnu braucat. Ja tie ir īsi braucieni uz veikalu, tad tas nav slikts variants jau vecākam bērniņam. Ja pārvietošanās automašīnā aizņem ilgāku laiku, tad tomēr no paliktnīša vajadzētu atteikties, tieši drošības nolūkos, un tad būtu jādod priekšroka krēsliņam ar muguras daļu. Ja uz paliktnīša bērns tiek piestiprināts tikai ar drošības jostu, tad standarta krēsliņā  viņš tiek piestiprināts arī ar krēsliņa drošības siksnām, kas samazina iespēju sēdēt nepareizā pozā vai atrašanos neveiklā pozā sadursmes gadījumā, tātad - tāds krēsliņš tomēr bērnu pasargās vairāk.

Tāpat, ja bērns guļ mašīnā, labāk neizmantot paliktnīti. Jā, tas ir viegls, viņu ērti var izņemt no automašīnas, vai atkal ielikt tajā. Bet, kad bērns iemieg, viņa galva karājas un atspiežas pret drošības jostu. Pirmkārt, tā ir papildus slodze mugurkaulam, jo tāds bērna stāvoklis ir nedabīgs, un pie viena - nekādā gadījumā negarantē bērna drošību sadursmes gadījumā.

Tāpēc tomēr labāk priekšroku dot autokrēsliņam ar galvas fiksatoru un mugurkaula fiksacijas funkciju.

Uzticies sertifikātiem!

Izvēloties krēsliņu, pārdevējam noteikti jājautā, vai potenciālajam pirkumam ir drošības sertifikāti, vai tas atbilst standartiem, un ir pārbaudīts crash-testos. Tādām lietām noteikti jābūt norādītām dokumentos, kas ir komplektācijā ar krēsliņu.

Ir divas vadošās autokrēsliņu drošības pārbaudes organizācijas, kas veic pārbaudi uz crash testiem - ADAC un vācu uzņēmums Stiftung Warentest. Katru gadu jūnijā internetā tiek publicēti testu rezultāti, kas novērtēti pēc visām drošības prasībām, tāpēc pirms autokrēsliņa iegādes vislabāk būtu iepazīties ar šiem reitingiem.

Un tomēr jāatceras, ka jebkurš krēsliņš var pildīt savas funkcijas avārijas gadījumā, ja auto pārvietojas ar ātrumu, kas nav lielāks par 60km/h. Tātad, saskaņā ar ierobežojumiem, kas paredzēti tieši dzīvojamās zonās. Vairumā gadījumu testu tiek veikti pilsētās. Protams, savu funkciju autokrēsliņš pildīs arī, ja brauksiet ātrāk, bet, attiecīgi avārijas gadījumā, braucot ātrāk ir lielāka iespējamība tikt pie nopietnākām traumām bērniņam, un arī pašai mašīnai var būt lielākas deformācijas.

20140331114056-99795.jpg

Kam vēl jāpievērš uzmanība?

Autokrēsliņam jābūt piecu punktu drošības sistēmai, tātad - uz katra pleca jābūt drošības siksnai, stiprinājumam starp mazuļa kājiņām arī, jo šāda sistēma fiksē mazuli stabili, ļaujot izvairīties viņam no nepareizas pozas ieņemšanas avārijas gadījumā, tātad - viņš būs vairāk pasargāts no traumām tieši šādā krēsliņā.

Tāpat jāatceras arī par galviņas stabilitāti - jābūt ir labam pagalvītim un aizsargājošiem spilventiņiem sānos. Nevadieties pēc mīta "tiem jābūt mazākiem, lai mazulis labāk redzētu, kas apkārt notiek", no tiem ir atkarīgs drošības līmenis, tātad labāk, ka tie ir lielāki un mīkstāki, jo tādi labāk absorbē triecienu no sāna sadursmes gadījumā.

20140331114154-29184.jpg

Stiprinājumiem jābūt uzticamiem!

Vairums mūsdienīgo krēsliņu aprīkoti ar ISOFIX sistēmu, kas nozīmīgi atvieglo krēsliņa piestiprināšanu automašīnā, un stabili fiksē arī pašu krēsliņu, kas nozīmē - vairāk drošības bērniņam neparedzētu situāciju gadījumā.

Uzzini, no kā krēsliņš izgatavots!

Jāpievērš uzmanība arī materiālam, kas sedz autokrēsliņu. Ražotāji piedāvā plašā izvēlē dažādus materiālus un to krāsas, un tomēr - izvēle ir vecāku rokās. Ja bērniņš dzimst vasarā, labāk izvēlēties pēc iespējas dabīgāku materiālu, lai mazulis mazāk svīstu. Tāpat jauno autokrēsliņu modeļiem autokrēsliņa pārvalks ir noņemams, lai to varētu viegli izmazgāt.

Un tomēr, atrast krēsliņu, kas pilnībā darināts no kokvilnas materiāliem jums diezvai izdosies, jo tad tas būtu pretrunā ar drošības normām, lai nepieļautu autokrēsliņa aizdegšanos avārijas gadījumā. 

Atšķiras arī materiāls, no kura izgatavota pati sēdvieta. Lētākiem modeļiem uz plastmasas karkasa virsū tiek likts putoplasts, dārgākiem modeļiem tas būs no speciālām putām, kas līdzīgas tām, ko ievieto matračos, attiecīgi - šādi krēsliņi būs mīkstāki un ērtāki. Vairumā gadījumu drošību tas ietekmē samērā nelielā līmenī, svarīgi ir tas, uz kā mazulim sēdēt būs ērti. Iespējams, viņam patiks stingrāks materiāls, vai tieši otrādi - mīkstāks. Jebkurā gadījumā, pēc šāda pirkuma var doties kopā ar bērnu.

20140331114226-37430.jpg 

Autokrēsliņa remonts

Runājot par autokrēsliņa remontu, te jābūt ļoti uzmanīgiem, ja gadījies tā, ka radušies lietošanas laikā kādi krēsliņa bojājumi. Ir vērts nodot krēsliņu garantijas remontam. Gadījumā, ja krēsliņš piedalījies ceļu satiksmes negadījumā, pareizāk būtu iegādāties jaunu krēsliņu, jo ārējos bojājumus var izdoties salabot, bet iekšējās mikroplaisas tā arī paliks, un tieši tās arī apdraudēs turpmāk mazuļa drošību. Šo iemeslu dēļ nevajadzētu pirkt autokrēsliņu, kas bijis lietots, jo nav zināms, kā tieši tas ir lietots, un vai tas nav bijis bojāts.

Kad autokrēsliņš iegādāts, tas jāiestiprina mašīnā. Ja ir kādas specifiskas īpatnības, par kurām būtu jāzina, par tām jāpastāsta tirdzniecības vietas pārstāvim jeb konsultantam, šoreiz par to vairāk pastāstīs vieglo automašīnu Mersedes-Benz Latvija tirdzniecības pārstāve Aija Staļūne.

Pirmkārt, jāatceras, ka pirmajam krēsliņam būtu jābūt novietotam pret braukšanas virzienu, un tā krēsliņam būtu jāstāv līdz pat mazuļa 9 mēnešu vecumam, pēc šī vecuma mazulim var ļaut skatīties braukšanas virzienā.

Daudzus uztrauc jautājums par to, kuru vietu izvēlēties autokrēsliņam - priekšējo automašīnas sēdekli, aizmugurējo vai to, kas aiz šofera. Kā stāsta Aija Staļūna, jāizvēlas tomēr būtu aizmugurējais sēdeklis, kas atrodas aiz vadītāja.

"Es pati esmu mamma, un vienmēr lieku autokrēsliņu ar bērnu aiz sevis, kad esmu pie stūres, nekad neliekot to priekšējā sēdeklī. Daži statistikas dati gan liecina par to, ka vieta blakus vadītājam ir viena no bīstamākajām sadursmes gadījumā, tāpēc būtu jāpadomā, vai tiešām šī ir tā vieta, kur likt autokrēsliņu ar bērnu", - stāsta speciāliste.

Liekot autokrēsliņu aiz šofera, atceries, ka, ja mazulim ir jau pietiekoši garas kājiņas, jāatstāj vieta kustībai tām, lai mazulis nesēdētu visu laiku vienā pozā. Kādai jābūt šai platībai, saprotams, atkarīgs no mašīnas gabarītiem, autokrēsliņa īpatnībām un tamlīdzīgi.

"Tādu noteiktu normu par to, kādam jābūt attālumam no bērna autokrēsliņa līdz vadītāja krēslam, nav, bet jāatceras par faktu, ka ērti jābūt gan šoferim, gan bērniņam", - stāsta Aija.

20140331114316-72932.jpg

Tāpēc, dodoties pēc tāda svarīga pirkuma, ņem vērā, ka ne visi autokrēsliņi der jebkurai automašīnai. Piemēram, sporta mašīnu aizmugurējos sēdekļos nebūs visai ērti piestiprināt autokrēsliņu jaundzimušajam, tāpēc arī šis kritērijs ir ļoti svarīgs - pirms izvēlies un iegādājies autokrēsliņu, pārbaudi, vai to var droši piestiprināt jūsu ģimenes automašīnā.

Ja vecāki izvēlas likt autokrēsliņu pasažieru krēslā pa labi no vadīja, parasti rodas jautājums, ko darīt ar drošības spilveniem, kas atrodas praktiski visās salīdzinoši jaunajās mašīnās.

"Vairumā mūsdienu automobīļu iebūvēti arī stiprinājumi ISOFIX autokrēsliņiem, un tiklīdz notikusi krēsliņa fiksācija, automašīnā praktiski automātiski atslēdzas drošības spilveni", - paskaidro vieglo automašīnu Mersedes-Benz Latvija tirdzniecības pārstāve Aija Staļūne.

Ja mašīnai nav tādas opcijas, protams, drošības spilveni jāatslēdz pašiem.

Dodoties izbraukumā ar automašīnu, galvenais vecāku uzdevums, ir nodrošināt, lai brauciens būtu drošs un uzticams mazulim. Izvēlies pārbaudītu krēsliņu ar labu raksturojumu un ražotāju piedāvātu garantiju, kā arī, atceries par pareizu autokrēsliņa izvietojumu un piestiprināšanu automašīnā.

Mūsdienīgi vecāki ir ļoti mobili, un tomēr, ņemiet vērā, ka autokrēsliņš jālieto tikai nepieciešamības gadījumā, tātad - braukšanas laikā, nevajadzētu doties pastaigā ar bērnu autokrēsliņā vai uz veilkalu, parku, jūras krastu utt. Līdz gada vecumam mazuļa mugurkauls vēl nav pietiekoši spēcīgs, tāpēc viņu autokrēsliņā nebūtu vēlams turēt ilgstoši, mugurkauls var deformēties.

Fizioterapeiti iesaka pirmajos sešos dzīves mēnešos mazuli vizināt autokrēsliņā ne ilgāk kā 30-45 minūtes.

Kad mazulis paaudzies un jau labi sēž, šo laiku var pagarināt līdz 2 stundām. Ja jums jābrauc garāki gabali, taisiet pieturas, ņemiet bērnu ārā no krēsliņa, dodiet viņa mugurkaulam iespēju atpūsties. Atpūtai būtu jāilgst 15-20 minūtes, ja mazulis jau staigā, lieliski, ļaujiet viņam patipināt.

Neļaujiet mazulim ilgi atrasties vienā pozā.

Patīkamas pastaigas un izbraukumus!

Māmiņu Klubs