Iesnas zīdainītim. Kā ārstēt?

Iesnas zīdainītim. Kā ārstēt?

29. Jan 2018, 13:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iesnas zīdainītim ir deguna blakusdobumu iekaisums, kas ir samērā bieža parādība bērniem, un sākumā šķiet, ka tā ir patiešām nekaitīga saslimšana. Rudenī un ziemā iesnas mazuļus apciemo visbiežāk, kas var izpausties gan kā citas slimības simptoms, gan kā atsevišķa saslimšana. Tās sagādā daudz nepatīkamu brīžu gan pašiem bērniem, gan vecākiem, kas dažkārt nezina, kā labāk un veiksmīgāk tikt galā ar iesnām. Ilgstošas iesnas un nepareiza to ārstēšana var izraisīt pat hroniskas saslimšanas.

Konsultē pediatre un ģimenes ārste Gerda Lielause.

Kā ārstēt iesnas zīdainim?

Dažādu preparātu lietošana ilgāk par 3 dienām ir īpaši bīstama tieši zīdainīšiem. No vienas puses bērna organisms ir uzņēmīgs pret spēcīgas iedarbības preparātiem un ātri pie tiem pierod. Bet no otras puses, tāda veida līdzekļi nospiež imunitātes stiprināšanos un pastāv risks, ka nākotnē bērniņš biezi saskarsies ar saaukstēšanās slimībām. Tāpēc īslaicīgais pozitīvais efekts var ātri vainagoties ar nopietnām nepatikšanām nākotnē. Visdrošākie iesnu ārstēšanas līdzekļi ir tieši homeopātiskie līdzekļi un fitoterapija, kas satur tikai dabīgas, augu valsts izcelsmes sastāvdaļas.

Šādi līdzekļi neizraisa pieradumu un nesausē deguna gļotādu, kā arī tiem nav blakusparādību. Šie līdzekļi, savā ziņā, pat trenē bērna imūnsistēmu, un tāpēc ir labākie bērniem.

Nāsis ir tādi kā elpceļu vārti, caur kuriem iet gan izelpojamais, gan ieelpojamais gaiss. Bez tam tā ir zona, kas aprīkota ar lielu nervu galu skaitu, kas saistīti ar dažādiem ķermeņa orgāniem un sistēmām, tieši tāpēc bērna organisms negatīvi var reaģēt pat uz nenozīmīgiem fizioloģiskiem deguna funkciju traucējumiem.

Iesnas parasti zīdaiņiem parādās uzreiz abās nāsīs. Ir gan sausuma sajūta degunā, gan šķaudīšana, gan kņudināšana kaklā, kur iesnas satek, jo mazulis neprot pats izšņaukt deguntiņu. Var gadīties arī, ka bērniņam sāp galva, ir vispārējs vājums, nespēks. Parasti sākumā mazais deguntiņš ir aizlikts, pēc 1-2 dienām parādās izdalījumi no deguna, kas sākumā ir šķidri un caurspīdīgi, pēc tam biezāki, dzeltenas vai zaļas krāsas. Parādās 37,2–37,5°С grādu augsta ķermeņa temperatūra. Deguntiņa gļotāda ir pietūkusi, tiek apgrūtināta bērniņa elpošana, pasliktinās arī garšas izjūtas. Dažkārt var gadīties, ka bērniņam iesnu dēļ aizkrīt arī austiņas.

Iesnu gadījumā jāatceras, ka mazuļiem nāsis ir ļoti šauras, un pat neliels gļotādas pietūkums traucē mazuļa elpošanu caur deguntiņu, līdz ar to - tiek apgrūtināta arī mazuļa ēdināšana, jo bērniņš zīšanas laikā parasti elpo caur deguntiņu, bet te viņš ir spiests periodiski elpot caur mutīti. Tas viņā rada nemieru, rodas miega traucējumi, bērniņš uztraucas.

Kas izraisa iesnas zīdainim?

Vīrusi nav vienīgais iesnu izraisītājs. Deguntiņš var tecēt aukstā gaisa vai alergēnu dēļ, pie vainas var būt piemēram, putekļi, dzīvnieku spalvas, vilna, putekšņi. Protams, iesnām ir arī sava pozitīvā puse: iesnas ir viens no dabas radītajiem procesiem, kas palīdz organismam attīrīties. Tekošais deguntiņš attīra organismu no baktērijām, vīrusiem, kairinājumu izraisošām vielām un organisko audu pārpalikumiem, kas saistīti ar iekaisuma procesiem. Bet pat visam labajam ir savas robežas. Ja deguntiņš tek pārāk bieži un pārāk lielos apjomos, tas rada nemieru gan bērniņam, gan vecākiem. Un te nu talkā jāsauc speciālists!

Iesnas var būt gan infekciozas, gan neinfekciozas. Otrajā gadījumā tās var izraisīt arī svešķermenis deguntiņa ejā. Infekciozas iesnas parasti izraisa kāda saslimšana, vīrusi, infekcijas, piemēram, gripa. Tiklīdz vīrusi iekļūst deguntiņā, viņi tur sāk attīstīties un 1-3 dienu laikā parādās iesnas. Rodas labvēlīga vide bakteriālajām infekcijām, kas var izraisīt arī dažādus sarežģījumus.

Iesnu gadījumā neskaitot deguna gļotādu, var rasties arī dažādi deguna blakusdobumu traucējumi, tāpat  - var tikt arī pie vidusauss iekaisuma. Iesnas visbiežāk novērojamas tieši straujas temperatūru svārstības dēļ, un tādā laikā kā rudens, mikrobi un baktērijas vairojas patiešām ātri. Bērniņa kājiņām vienmēr jābūt siltumā, jo ir reflektora saistība starp mazuļa pēdām un deguntiņu. Citi iesnu iemesli var būt deguna gļotādas traumas, deguna traumas, deguna blakusdobumu traumas, ko izraisīt var arī apkārtējās vides kaitīgā ietekme, tātad, runa ir par dažādiem faktoriem - dūmi, putekļi, spēcīgi aromāti, alerģija. Jebkurā gadījumā, deguna gļotāda ātri inficējas, un reakcija var būt pat iekaisums, kas tajā attīstas.

Iesnu stadijas

  • Reflektorā stadija attīstas ļoti strauji, un ilgst vien dažas stundas. Deguna gļotāda kļūst bālāka, sausāka, bērniņš var sākt šķaudīt.
  • Katarālā stadija ilgst 2-3 dienas. Deguna gļotāda ir apsārtusi, novērojama tās tūska. Ir apgrūtināta elpošana caur degunu, parādās ūdeņaini izdalījumi, actiņu asarošana, bērniņam var mainīties pat balss tonis, un var gadīties, ka viņam ir aizlikts ne tikai deguntiņš, bet pat austiņas.
  • Trešā stadija saistīta ar bakteriāla iekaisuma parādīšanos. Kopējais stāvoklis uzlabojas, pakāpeniski uzlabojas elpošana caur nāsīm, bet izdalījumi no tām tagad ir dzeltenā vai zaļā krāsā, tie ir biezāki. Deguna gļotādas krāsa kļūst normāla un deguna ejas pakāpeniski paplašinās.

Viss saslimšanas cikls var ilgt no 7 līdz pat 14 dienām. Atsevišķas iesnu stadijas var būt vairāk vai mazāk izteiktas, vai arī - kāda no tām var iztrūkt, ja neparādās vīrusa izraisīts vai baktēriju izraisīts iekaisums.

Kāpēc iesnas zīdainim ir bīstamas?

Deguntiņš pilda gan elpošanas funkcijas, gan aizsargfunkcijas, gan arī - runas funkcijas. Iesnas, kuru dēļ tiek traucētas visas šīs funkcijas, var izraisīt nopietnas izmaiņas bērniņa organisma stāvoklī. Jebkuri elpceļu traucējumi, kas saistīti ar deguntiņu, traucē arī skābekļa piekļuvi organismam, tiek traucēta elpošanas sistēmas darbība un sirds, asinsvadu sistēmas darbība. Cieš arī mazuļa vispārējā fiziskā attīstība līdz gada vecumam, viņš ātrāk nogurst, parādās miega traucējumi. Var pasliktināties atmiņa, var parādīties nespēja koncentrēties.

Tā kā iesnu gadījumā tiek apgrūtināta arī degunā esošo matiņu fukcija, kuras pienākums ir atbrīvoties no potenciālajiem alergēniem, iesnas var izraisīt arī alerģiskas reakcijas.

Iekaisuma procesa attīstības dēļ var parādīties arī kāda hroniska saslimšana, piemēram, bronhiālā astma, nieru saslimšanas u.c.

Iesnu diagnostika

Bērniņam ir nepieciešama kompleksa izmeklēšana un savlaicīga ārstēšana.

  1. jāvēršas pie bērniņa pediatra, ja iesnas nepāriet nedēļas laikā.
  2. jāvēršas pie LOR-ārsta, kurš ar speciālu līdzekļu palīdzību apskatīs bērniņa kaklu, deguntiņu un austiņas.
  3. var veikt asins, urīna analīzes, kā arī, ārsts var nozīmēt rentgenoloģisku izmeklējumu veikšanu, lai apskatītu deguntiņu kārtīgāk

Kā ārstēt iesnas zīdainim?

Vairumā gadījumu iesnas neprasa intensīvu ārstēšanu, pietiek vien ar biežāku telpu vēdināšanu un gaisa mitrināšanu istabā.

  • gaisu mitrināt var regulāri veicot mitro uzkopšanu mājās, kā arī - izmantojot speciālas ierīces, kas mitrina gaisu telpās. Var salikt mitrus dvieļus uz radiatoriem un ūdens traukus uz palodzēm.
  • jāpiedāvā bērniņam biežāk padzerties vārīts, istabas temperatūras ūdens. Bērniņu ar varu barot nevajag, lai gan viņam iesnu laikā apetīte var pasliktināties, jāatceras, ka tā ir vienkārši bioloģiska organisma reakcija uz saslimšanu. Ja bērniņš atsakās no krūts, var viņu padzirdināt ar atslauktu pieniņu no pudelītes vai karotītes.
  • regulāri jāiztīra bērniņa deguns
  • bērniņam nepieciešami maigi pieskārieni, vārdi, māmiņas un tēta siltums un miers. Neizrādi viņam savus pārdzīvojumus un satraukumu saistībā ar iesnām. Ņem mazuli biežāk rokās, nebaidies, ka viņš pieradīs pie atrašanās rokās, viņš tavās rokās jutīsies pasargāts.
  • ja ārsts iesaka, var lietot speciālus preparātus, kas palīdz tikt galā ar aizlikta deguna simptomiem
  • deguntiņu jāskalo ar jūras ūdeni, kas piemērots konkrētā vecuma mazulim
  • var pacelt mazuļa gultiņas galvgali augstāk, zem matracīša paliekot apakšā spilventiņu
  • mazuļa kājām jābūt siltumā!

Sarežģījumi

Pirmsskolas vecuma bērniem visbiežākie sarežģījumi ir: hronisks rinīts, sinusīts un otīts - vidusauss iekaisums. Par dažādiem sarežģījumiem var liecināt ne tikai tas, ka iesnas ir ilgstošas, bet arī mazuļa uzvedība, biežā raudāšana, nemiers. Jebkurā gadījumā - ja vien tev ir aizdomas, ka bērniņam ir kas vairāk par vienkārši iesnām, jādodas ir pie ārsta, kurš atrisinās jautājumu, nosakot precīzu diagnostiku un izvēloties mazulim piemērotu ārstēšanu.

Svarīgi ir arī sistemātiski norūdīt mazuli, paaugstinot viņa organisma aizsargspējas, lai organisms varētu cīnīties ne tikai ar metereoloģiskajiem vaktoriem, bet arī ar vīrusiem, baktērijām un infekcijām!

Veselību vēlot,

Māmiņu Klubs

20130919103449-28627.jpg

Eksperts

Gerda Lielause

pediatrs, ģimenes ārsts
Gerda Lielause Vecāku skolā