Hidrocēle jeb šķidrums oliņas apvalkos: kādu ārstēšanas veidu izvēlēties?

Hidrocēle jeb šķidrums oliņas apvalkos: kādu ārstēšanas veidu izvēlēties?

29. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Meiteņu māmiņām diezvai šī tēma interesēs, bet sievietēm, kas laidušas pasaulē puikas, jābūt lietas kursā. Vismaz, lai zinātu, par ko ir runa, un saprastu, ka nav ko baidīties no šādas diagnozes un vaina nav bērna higiēnas trūkumā vai ilgstošā autiņbiksīšu lietošanā. Bet par visu pēc kārtas.

Konsultē fizioterapeite Kristīne Asonova.

Šķidrums oliņas apvalkos ir specifiska šķidruma krāšanās tajos. Pie tam, šķidruma daudzums vīrieša oliņas apvalā var būt no 5 mililitriem līdz pat veselam litram!

Iemesli

Šķidrums oliņas apvalkos var būt pat jaundzimušajiem un arī zēniem, pusaudžiem un vīriešiem pat gados.

Tāda parādība mēdz būt divu veidu:

  • Iedzimta
  • Iegūta

Iemesli jāmeklē vēl bērniņa attīstības periodā mammas puncī. Kad 9 mēnešus ilgusī grūtniecība iet uz beigām, oliņas no topošā vīrieša vēderpreses rajona nolaižas maisiņos pa tam paredzētiem kanāliem.

Tas var notikt arī pirmajās dienās pēc mazuļa dzimšanas, tad vēderpreses vietiņas, kur bija iepriekš šie te maisiņi, aizaug, un bērniņa dzimumorgāni sāk izskatīties fizioloģiski. Bet dažkārt var gadīties, ka šīs vietas tomēr neaizaug un tajās krājas šķidrums, tādā gadījumā ārsts var uzstādīt diagnozi - šķidrums oliņas/oliņu apvalkos jaundzimušajam.

Starp citu, tagad šādas diagnozes ir 5-15% jaundzimušajiem zēniem. Otrais veids, kāpēc tas viss rodas, pamanāms vairāk kustīgiem zēniem un aktīviem vīriešiem, kas nodarbojas ar traumatiskajiem sporta veidiem, tūrismu utt.

Traumas kājstarpes rajonā, limfatiskie traucējumi, iekaisumu radītas saslimšanas ir iemesli, kas var sekmēt šķidruma krāšanos oliņu apvalkos.

Tādas diagnozes gadījumā specifiskais šķidrums var būt normas apjomos, bet var gadīties, ka tiek traucēta šķidruma uzsūkšanās. Ja viss tiek kontrolēts un situācija nepārsniedz normas robežas, diagnoze var pazust pati no sevis it kā nebūtu bijusi.

Simptomi

Abi saslimšanas veidi norit bez asām sāpēm, jo šķidrums krājas lēni, pakāpeniski. Bet oliņu maisiņi jeb apvalki izskatās lielāki - gadās, ka no vienas, bet var gadīties arī, ka no abām pusēm, un pati oliņa, kas pārpildīta ar šķidrumu, īsti nav sataustāma.

Ja pamanāt, ka bērnam maisiņos ir kaut kas "lieks" vai arī pamanāt, ka viņa oliņu forma ir neierasta, oliņas ir kā nokarājušies bumbieri, noteikti nekrītiet panikā.

Šķidruma krāšanās oliņu apvalkos var būt atšķirīga - no neliela ābola vai bumbiera izmēra līdz pat futbolbumas apmēriem. Protams, pēdējā gadījumā bērnam-vīrietim var būt apgrūtināta urinēšana, bet arī tad sāpju sindroms var nebūt krasi izteikts. Sagaidiet rītu un dodieties uz vizīti pie ķirurga.

Ārstēšana

Atbildot uz jautājumu par šādas iezīmes ārstēšanu, pirmajā saslimšanas gadījumā, kad tā ir iedzimta, vienkārši ir jāgaida. Dažkārt iezīmes izzūd gada vai pusotra laikā. Bet līdz tam, protams, bērna veselības stāvoklim ir jāseko līdzi ar regulāru ārsta apmeklējumu palīdzību.

Otrajā gadījumā, kad saslimšana vai parādība ir iegūta, jāvēršas pie ķirurga vai ārsta -androloga, kas apstiprinās diagnozi ar USG vai diafanoskopijas palīdzību. Ultraskaņas izmeklējuma laikā maisiņā var redzēt oliņu un arī šķidrumu ap to.

Pēc diagnozes apstiprināšanās ārsts pieņem lēmumu par to, vai ķirurģiska iejaukšanās ir nepieciešama, vai tomēr nav. Operācija norit ambulatoros apstākļos ar vietēju vei vispārēju narkozi. Un operācijas paredzamais laiks ir pusstunda. Ar radikālu ārstēšanu tiek izdarīts iegriezums oliņas apvalkā un pēc tam to parasti aizšuj.

Pēc tam lieks šķidrums oliņas apvalkos vairs nemēdz krāties. Ārstējošais ārsts paralēli var nozīmēt arī medikamentozu terapiju , lai spētu palīdzēt atbrīvoties no iekaisuma procesa.

Pēc operācijas sadzīšanas process ir ļoti ātrs.

Protams, ir dzirdēts arī par tautas līdzekļiem: kompresēm no 50g zirņu novārījuma puslitrā ūdens (pavāra 15 minūtes, ļauj nostāties, un kad atdziest liek uz kokvilnas auduma gabaliņa) vai jādzer zālīšu uzlējums, vai piemēram, jāziež kliņģerīšu ziede, bērnu krēms utt. Bet, kādu ārstēšanās veidu izvēlēties - saprātīgāk būtu izvēlēties pēc tam, kad esat pakonsultējušies ar ārstu.

Māmiņu Klubs