Gripa bēbīšiem

Gripa bēbīšiem

30. Jan 2013, 11:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir gripa un kā pateikt, ka bērnam ir gripa?

Gripu izraisa īpašs gripas vīruss. Bērniem līdz 2 gadu vecumam ārstēšanās no gripas visbiežāk norisinās slimnīcā, salīdzinot ar lielākiem bērniem.

Protams, ne vienmēr ir viegli noteikt, vai mazulim ir gripa. Bēbīšiem gripas gadījumā mēdz būt nogurums un samazināta apetīte, tomēr parasti saslimšanu pavada arī citi simptomi, kas ir pie saaukstēšanās vai vīrusu saslimšanām.

Ja ir gripas sezona (aptuveni no novembra līdz februārim) un bērnam ir šādi simptomi, iespējams, ka viņam ir gripa:

-         Pēkšņs drudzis, parasti virs 38,5 grādiem virs Celsija vai augstāk;

-         Nogurums un drebuļi, kam seko elpošanas traucējumi, piemēram, iesnas un sauss klepus. Ja aizlikts deguns vai klepus parādās pirms drudža, visticamāk, ka bērnam ir saaukstēšanās, nevis gripa;

-         Tāpat iespējams, ka mazulis ir viegli uzbudināms un ir slikta ēstgripa, ir iekaisis kakls un palielināti limfmezgli. Gripas laikā var būt arī sāpes vēderā, caureja un vemšana.

Kā mazuļi saslimst ar gripu?

Gripas vīrusi pavisam viegli izplatās pa gaisu.

Ja bērns atrodas tuvu cilvēkam, kuram ir gripa un kurš klepo vai šķauda, ir iespējams inficēties gaisa pilienu veidā caur muti vai degunu. Ar gripu slims cilvēks ir lipīgs aptuveni dienu pirms simptomu parādīšanās un piecas dienas pēc slimības sākuma.

Tā kā gripa viegli izplatās, kad cilvēki ir ciešā kontaktā, tā viegli izplatās skolās, bērnudārzos, rotaļu centros un ģimenēs. Parasti pēc inficēšanās cilvēks saslimst vienu līdz četru dienu laikā.

Tomēr tā kā gripas smaguma pakāpes mēdz atšķirties dažādiem cilvēkiem, cilvēki var būt inficēti ar gripas vīrusu un to pat nezināt. Ja gripa norisinās vieglā formā, var domāt,ka tā ir tikai saaukstēšanās.

Manam bēbītim ir gripa. Kā palīdzēt justies labāk?

Labākā ārstēšanās ir atpūta un šķidruma uzņemšana. Baro mazuli bieži ar krūti vai pudelīti vai, ja bērns ēd jau piebarojumu, dod augļus ar augstu ūdens daudzumus, tāpat var piedāvāt arī zupas vai buljonu.

Ja Tev šķiet, ka mazulis nejūtas labi, pajautā ārstam, vai vari mazulim iedod pretsāpju medikamentus! Atgādinām, ka nekad bērnam nedod aspirīnu, ja vien ārsts nav noteicis citu ārstēšanu.

Ne vienmēr labākā gripas ārstēšanā ir antibiotikas, jo tās nogalina tikai baktērijas. Vīruss, kas izraisa gripu, nav baktērija, tāpēc antibiotikas īsti nepalīdzēs. Antibiotikas var tikt nozīmētas, ja attīstās sekundārā bakteriālā infekcija, piemēram, pneimonija, ausu infekcija vai bronhīts kā gripas komplikācijas.

Mazulim vajadzētu sākt justies labāk 3-5 dienu laikā: vispirms vajadzētu atkāpties drudzim un pēc tam noteikti atgriezīsies arī apetīte. Tomēr ir bērni un pieaugušie, kuriem klepus un sāpes ķermenī var ilgt vēl divas nedēļas.

Māmiņu Klubs