Fizioterapeite: veido šķēršļu joslas savam mazajam rāpotājam

Fizioterapeite: veido šķēršļu joslas savam mazajam rāpotājam

17. Aug 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz brīdim, kad bērniņš ir sācis rāpot, mēs visbiežāk vārdiņus "nē" un "nedrīkst" sarunās ar mazuli neizmantojam, jo bērni līdz rāpošanas uzsākšanai nav tik kustīgi, lai iekļūtu dažādās ķibelēs. Mēs viņiem piedāvājam rotaļlietas, kuras ir atbilstošas viņu vecumam, mēs mazo paceļam un noliekam tur, kur vēlamies un kur viņam ir droši.

Kā izveidot mazajam rāpotājam piemērotu vidi, konsultē fizioterapeite Zane Paiča.

Brīdī, kad bērns ir sācis rāpot, pasaule mājās pārvēršas un vārdiņa "jā" vietā mēs sākam teikt – nē, to neņem, nē, tur rāpot nedrīkst, nē, māmiņas kurpi, lūdzu, nebāz mutē, nē, tur ir elektrības vadi, šo sarakstu mēs varētu turpināt un turpināt.

Taču kā, lai bērns attīstās, ja mēs viņam tik daudz un bieži aizliedzam atklāt un pētīt? Vai mums pašiem patiktu dzīvot vidē, kurā viss ir aizliegts? Atrisinājums ir pavisam vienkāršs – veidot vidi, kurā mēs varam atļauties mazajam teikt "jā". Tai nav jābūt lielai vai plašai, tikai tādai, kurā saimnieks būtu pats bērns. 

Mēs māmiņas bieži sava bērna attīstību vēlamies salīdzināt ar citiem bērniņiem un tad rodas jautājumi – vai bērns dara visu pareizi un īstajā laikā. 

Fizioterapeite Zane Paiča uzsver, ka ikviens no bērna attīstības modeļiem ir pieņemams, jo bērni apgūst rāpošanas prasmes aptuveni līdz gada vecumam un ir bērni, kuri to dara vēl vēlāk.

Veidojam mazajam rāpotājam piemērotu vidi

Vislabāk, ja bērna darbības lauks, kurā viņš brīvi dzīvojas, ir ierīkots uz grīdas, turklāt mēs tur varam veidot dažādas šķēršļu joslas, lai apmierinātu bērna vajadzību pēc darbošanās un izpētes.

Šķēršļi kā ikdienas priekšmeti

Kā šķēršļus mēs varam pielietot dažādas sadzīvē izmantojamas lietas – kastes, bļodas, spilvenus, protams, jālūko, lai to augstums būtu piemērots mūsu mazajam. 

“Izvēloties piemērota augstuma šķēršļus, māmiņai un tētim jārūpējas,lai bērns pats veikli varētu tikt uz šī priekšmeta augšā un lejā,” iesaka fizioterapeite Zane Paiča.

Droša vide

Protams, nevajadzētu uztaukties par to, ka bērniņš reizi pa reizei noveļas vai pakrīt, taču jālūko, lai tas notiktu droši, jo arī šāda pieredze ir ļoti nepieciešama dabiskai bērna attīstībai.

Lai bērnam pasaules iepazīšana būtu drošāka,lūko, lai šķērslis būtu neslīdošs un stabils,

Speciālisti uzskata, ka rāpošana ir viens no stūrakmeņiem bērna attīstībā, jo caur rāpošanu bērns iepazīst telpu, viņš mācās, ko nozīmē virs, zem, aiz, iekšā.

Bērns pats pārvarēs šķēršļus

Ir mammas, kuras vilina bērnu list vai rāpot ar dažādām palīgierīcēm,piemēram, rotaļlietām, bet svarīgi, ka bērns pats izvēlas savu ceļu vai šķēršļu joslu tādu, kuru var pārvarēt bez stimuliem.

Mūsu veidoto šķēršļu joslu varam droši apsegt ar segu vai mīkstu dvieli, lai bērniņš nepievērstu uzmanību detaļām, bet to izmantotu paredzētajam nolūkam – rāpošanai. Šī attīstības josla noteikti nav statisks elements, kuru izveidojam mājās un tā tur atrodas līdz bērns sasniedzis gada vecumu, mēs tās varam veidot katru dienu citādākas, variējot rāpošanas joslu garumu.

Piemēram, ja bērns rāpo 4-5 solīšus, bet pārējo lien,tad šķēršļu josla būs īsaka.

Visiem bērniem ir jārāpo

Ir atklāts, ka bērni, kuri nekad nav rāpojuši, izjūt līdzsvara problēmas – viņiem var būt grūtāk apgūt prasmes braukt ar divriteni vai arī viņi ir neveikli – viss krīt ārā no rokām, viņi biežāk aizķeras un paklūp. Izrādās arī rakstības apgūšanas pirmsākums meklējams rāpošanā.

Arī bērniņa rāpšanās pāri mūsu kājām, sēžot uz grīdas, ir labs veids, kā mazajam praktizēt rāpošanas prasmes.

Lai šķēršļu joslai būtu nozīme, bērnam pašam tā ir jāatklāj un jāizpēta, mēs varam būt līdzās un par to priecāties. Tāpat svarīgi ir pieņemt to, ka bērns kaut ko nevēlas, jo arī mazajam var būt dienas, kad īsti nav noskaņojuma darboties.

Lai bērns varētu brīvi ļauties rāpošanai, mums jāzivēlas tāds mazuļu apģērbs, kas viņam nespiestu, nebūtu par šauru vai arī, stutējoties uz celīšiem, neslīdētu. Protams, atceramies arī par to, ka izvēlamies bērnam atbilstoša izmēra autiņbiksītes, vislabāk, ja tās ir autiņbiksītes biksītes, kuras mazajam rāpotājam ir viegli uzvilkt.

Mazajam pirmajā dzīves gadā ik dienu veidojas jauna pieredze, tāpēc būsim līdzās un atbalstīsim viņu šajā mācību laikā, lai mums izaugtu patstāvīgs, drošs un veselīgs bērns, kurš nebaidās iepazīt pasauli.

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!