Ērces, Ērces, Ērces!

Ērces, Ērces, Ērces!

09. Aug 2018, 20:38 Melānija Melānija

 Vai var būt kas bīstamāks par ērcēm kamēr mazulim vēl nav pat gads?  Ērces ir mūsu lielākais bieds. Jo tās tik tiešām ir pilnīgi visur. Vēl pavisam nesen pati tiku vaļā no divām draudzenēm kas bija iesūkušās kājā. Tādas pavisam, pavisam maziņas. Knapi pamanāmas.  Tad pirms dažām dienām arī manam mazajam puisēnam nācās izņemt ērci no kājiņas.  Tā nemanāmi bija palīdusi zem autiņbikses un piesūkusies. Dārzā nolasīt gurķus nav iespējams, jo ikreiz pēc tā apmeklējuma kāda maita jau rāpo pa kāju. 

P.s. Mazajam ērci laukā ar pinceti nerāvām. Maigi ar vates kociņu apļveida kustībā riņķojām ap ērci kamēr tā pati atlaida kājiņas un pielipa pie vates kociņa. Kociņu neslapinājām, ar spirtu nedezinficējām.  Uz infektoloģijas centru ērci pārbaudīt neaizvedām, jo laikam jau bija par vēlu. Ērce bija iesūkusies vakarā, bet uz centru zvanījām vien tikai no rīta. Ērci varēja pārbaudīt, bet tas arī viss. Vai mums vajadzētu zināt vai tā ir saslimusi ar kādu no slimībām? Mums ieteica novērot bērniņu mēneša garumā, ja nekas nemainās, tad ar mazuli viss ir kārtībā. 

Mēs ar vīru esam ļoti piesardzīgi. Vienmēr apskatāmies vai kāda nerāpo pa mums. Uzreiz pēc dārza ejam noskaloties zem dušas, bet tās vienalga pamanās ielīst tur kur nevajag. Mazuli ikreiz pēc pastaigas apskatām vai kāds mūdzis nerāpo. Iespējams, ka tās zibenīgā ātrumā pāriet no mums uz mazo kamēr ienesam istabā. Ir pat bijusi diena, kad tā rāpo man pa plecu, bet mazajam jau ir uz kājas un puncīša divas. Lieki piebilst, ka mēs neliekam mazo laukā zālīte, kā arī nedz zem kokiem nedz krūmiem. Mazais visu savu diendusu pavada tikai ratos. Kā arī suns istabā nenāk, bet kaķis ienāk tik tālu cik līdz virtuvei. Pluss kaķim pilinām pilienus, kuriem vajadzētu ērces atbaidīt. Esam tik piesardzīgi, cik vien var būt, bet laikam tomēr par maz. Jo ik dienu kādu nākas noķert. 

  Nu kā lai ar to cīnās? Ko darīt lietas labā? Vai tik mazam bērnam ir iespējams no tām izvairīties, ja netiek lietoti nekādi atbaidīšanas līdzekļi? Kāda jums ir pieredze ar ērcēm? 

 

Vispār man sāk šķist, ka es dzīvoju ērču midzenī, no kura laukā tik drīz nebūs iespējams tikt! 

lauvinja lauvinja 13. Aug 2018, 08:11 Zaiga77

Protams, ka risks ir, tas jau nepazūd no tā, ka iespēja maza. tad, kad ar top sastopies vaigu vaigā, tad statistikas % ir mazsvarīgi. Es esmu par to, ka ir jārūpējas un jāsargājas, ja to var izdarīt, bet krist panikā ir bezjēdzīgi.

Katru gadu LV no ērču encefalīta nomirst 4-6 cilvēki, auto avārijās iet bojā nepilns 100 katru gadu. Tātad jāturas tālāk no automašīnām un autoceļiem cik vien var, jo risks iet bojā (pat ne nekļūt autoavārijā), salīdzinot ar risku saslimt ar ērču encefalītu ir akurāt 16,5 reizes lielāks!

Zaiga77 Zaiga77 12. Aug 2018, 22:37 lauvinja

Ir, ir reāls risks saslimt ar ērču encifalītu, jo nekad nezini kuros % būsi. Mana klasesbiedrene 16 gados dabūja infocentrs ērci, viņi vēl dažas dienas no vilcinājās un beigas viņai bija meningīts. Nu... ir viņai sekas no tā, piem., problēmas ar atmiņu utt.

lauvinja lauvinja 10. Aug 2018, 08:33

Jā, man arī ir bail no ērču pārnēsātām slimībām. Pat nezinu vai vairāk bail no encifalīta, pret kuru var vakcinēties (lai gan vakcīnas efektivitāte ir zema un neesmu droša vai daudzi nedzīvo pārliecībā, ka vakcinējušies un viss ir forši, lai gan vakcīna iedarbojas 75% gadījumā- vismaz tāda bija pasaules oficiālā statistika pirms pāris gadiem).

Tā kā man ir bail, tad ziņkārība papētīt šo jautājumu arī ir bijusi diezgan liela. Tad mans secinājums priekš sevis, tā problēma kopumā ir vairāk uzpūsta, nekā reāla, jo inficēto ērču % dabā LV ir 2-3%. piem. 2015 gadā no LIC noņemtajām ērcēm inficētas bija 3,6%. Tagad nevaru uz ātru roku atast, bet tā statistika par inficētajām ērcēm ir diezgan baltiem diegiem šūta, jo ir ļoti mazs kopumā pārbaudīto ērču skaits.
Pēdējos gados vidēji ar ērču encifalītu saslimuši ap 200 cilvēkiem, kas ir ļoti mazs % no iedzīvotājiem - 10 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem - 0,01%.
30% no saslimušajiem ar ērču encifalītu ērci nav manījuši....

Citiem vārdiem sakot - ir daudz citas daudz beižāk sastopamas un bīstamākas lietas, šis ir tāds mazliet uzpūsts burbulis.

Par laima slimību - tai gan vajag pievērst daudz lielāku vērību, īpaši tāpēc, ka sākuma stadijā tā labi padodas ārstēšanai ar antibiotikām, bet ielaista var sadarīt baisas lietas.

Ja nu ir pavisam trakas bailes, ir arī zīdaiņiem un maziem bērniem domāti atbaidīšanas līdzekļi, vismaz kādreiz tāds noteikti bija Autan un Chicco.

Bailes pašas par sevi nodara kaitējumu 😀