Elitas Svarenieces padomi mammām, kas mazuļus ēdina ar krūts pienu

21. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par uzturu krūts ēdināšanas laikā ir runāts daudz, bet tikpat daudz reižu māmiņas ir jautājušas arī par to, kā pavairot pienu, un vai tiešām ir tā, ka piens var vispār neveidoties. Uz šo un vēl citiem māmiņu jautājumiem atbildēs Neonatoloģijas māsu apvienības prezidente un sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

Kā pavairot pienu?

Tēja ar iebiezināto pienu – tas ir 80.-90.gadu paņēmiens, kas īsti tā kā nestrādā, ja vien sieviete fanātiski tam netic. Ja sieviete ir ļoti jūtīga un tic, ka viņai tas palīdzēs, iespējams, ka viņai tā arī būs. Bet patiesībā, medicīniska, zinātniska pamatojuma tam nav. Kā arī – iebiezinātais piens ir ļoti trekns un cukurots, un tas varētu būt iemesls, kādēļ rodas gāzes.

Treknāks piens?

Piens vairāk kā 82% sastāv no ūdens. Pirmais piens ir šķidrāks un ir kā dzēriens, treknākais piens ir dziļāk krūtī. Katru reizi bērniņš vienkārši ar vienu krūti jābaro ilgāk, lai viņš tiek arī pie treknākā piena.

Kas veicina piena veidošanos?

Sievietei ir jābūt iespējai relaksēties, sagatavoties šim brīdim, var palīdzēt mūzika, atpūta, ir produkti kā bišu māšu pieniņš (bet mazā daudzumā, jo tie var izsaukt alerģiju), kalorijām bagātie valrieksti (diennakts deva – saujiņa), nomierinošas tējas, bet ne ķīmiskie, homeopātiskie produkti.

Jāatrod ir kaut kas, kas rada sievietei miera sajūtu, ļauj viņai relaksēties.  Ja sieviete ir nervoza, nav atpūtusies, piens var producēties mazāk. Un tad noder arī silta duša pirms zīdīšanas, vai silta tēja, siltas kompreses uz krūtīm.

Piens neveidojas. Tā ir vai nav?

Ja vien sievietei nav bijusi operācija krūtīm vai ar viņu atgadījies kas tāds, sievietei pēc bērniņa piedzimšanas bērniņu uzliek uz krūtīm, un bērniņš saņem dažas pilītes piena. Tas liecina par to, ka piens tomēr veidojas. Sievietei ir jāsaņem atbalsts, jātic sev, un biežāk mazulis jāliek pie krūts.

Ir arī bezmaksas konsultācijas, ko noteikti vajag izmantot. Meklējiet krūts zīdīšanas konsultantus! Viņi jums noteikti palīdzēs! Izmantojiet to!

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosarunu piedāvā

20130314125622-88728.jpg