Ēdinām mazuli vasaras karstumā

Ēdinām mazuli vasaras karstumā

24. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kam jābūt mazuļa ēdienkartē karstā laikā,ieskaties padomos!

Sākumā pastāstīsim, kā karstais laiks ietekmē mazuļa organismu. Kad saule karsē, bērns elpo dziļāk un biežāk, zaudē vairāk šķidruma kopā ar elpošanu arī caur ādu, bet svīstot zaudē arī sāļus. Karstumā sliktāk strādā gremošanas sistēma, tāpēc bērniem vasarā laiku pa laikam var būt problēmas ar apetīti un "smaga" ēdiena uzsūkšanos. Ir vēl kāda nianse: vasaras karstums ir ideāls klimats dažādām baktērijām, tāpēc vasarā bērni var tikt pie dažādām zarnu infekcijām biežāk.

Vitamīnu porcija - katru dienu

Neskatoties uz sezonas īpatnībām, galvenais mazuļa uztura princips paliek nemainīts - pēc iespējas daudzveidīgāk. Uz bērna galda, neatkarīgi no gadalaika, vienmēr jābūt dažādiem produktiem, tajā skaitā gaļai, zivīm, graudaugiem, kartupeļiem, vasarā - sezonālajiem augļiem un dārzeņiem.

Svaigi dārzeņi un zaļumi nodrošina mazuli ar vitamīniem, minerālsāļiem un organiskajām skābēm, bet augļi un ogas palīdz uzsūkties ogļhidrātiem. Bet pat tik veseīgs gardums nedrīkst aizvietot visu ēdienkarti. Bērnam jāēd arī citu grupu vitamīnu, ne tikai tie, ko sniedz gardās odziņas un augļi. Jāsaņem arī olbaltumvielas, tauki un daudz kas cits.

Ak, veselīgā, baltā upe!

No glāzes piena vai jogurta vasaras karstumā neatteiksies pat mazuļi, kas parasti ēd mazāk par citiem. Un pareizi darīs, jo visi piena produkti ir barojoši un viegli uzsūcas, bet kefīrs un jogurts, pateicoties pienskābei to sastāvā, cīnās ar kaitīgajiem mikrobiem kuņģī.

Ūdens - vienmēr pa rokai

Lai arī kurp jūs ar bērnu dotos, ūdens pudelei vasarā vienmēr jābūt pa rokai. Karstajā tveicē mazuļa slāpes ūdens remdēs vislabāk. Noderēt var arī mājās pagatavotie morsi, ar ūdeni atšķaidītās sulas, augļu un zāļu tējas. Saldie gāzētie dzērieni un saldināts piens ar dažādām garšām slikti cīnās ar slāpēm. Padzeroties tādu, mazulim gribēsies dzert vēl vairāk.

Nevajadzētu mazuli dzirdināt ar ārstniecisku vai sāļu minerālūdeni. Tādu mazulim var dot tikai tad, ja to ieteicis ārsts, citādāk tas var apgrūtināt mazuļa nieru un gremošanas sistēmas darbību.

Protams, ja mazulis uzēd saldus auglīšus, viņš var pilnībā atteikties no pusdienām vai vakariņām. Tāpēc uzkodas jāorganizē vai nu pusstundu - stundu pēc ēšanas, vai vismaz stundu pirms ēdienreizes. Seko līdzi dam, lai mazulis neaizrautos ar kārumu ēšanu, jo arī tas var izraisīt kuņģa darbības traucējumus.

Māmiņu Klubs