Dodam bērniņam piebarojumus!

Dodam bērniņam piebarojumus!

09. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmos piebarojumus mazulītim var dot jau no septiņu mēnešu vecuma. Kādu ēdienu izvēlēties, paralēli barošanai ar krūti, jautājām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatrei Dairai Brenčai. 

„Bērnam māmiņas piens ir nepieciešams līdz gada vecumam. Ideālā gadījumā, ja viņu iespējams barot vēl nedaudz ilgāk, bet tas, protams, katrā gadījumā ir individuāli.

Barošanu ar krūti noteikti nevajadzētu nogriezt kā ar nazi, jo tā ir trauma ne tikai bērniņam, bet arī mammai. Strauja krūts ēdināšanas pārtraukšana pieļaujama tikai galējas nepieciešamības gadījumā,” uzskata pediatre.

Tātad no krūts ēdināšanas mazuli vajadzētu atradināt pakāpeniski. Tā pamazām varētu kļūt retāka brīdī, kad septiņu, astoņu mēnešu vecumā daļa no krūts ēdināšanas jau tiek aizstāta ar citiem ēdieniem – gan dārzeņu biezeni, gan biezputru.

Ja bērniņam jau ir septiņi, astoņi mēneši, pats svarīgākais, lai viņš vairs netiktu barots naktī un mamma šajā laikā varētu atpūsties!

Kādus piebarojumus izvēlēties?

„Viennozīmīgi, tam vajadzētu būt paštaisītam ēdienam! Visam, ko iespējams nopirkt veikalā gatavu, ir jāpaliek tikai ārkārtas gadījumiem, piemēram, dodoties izbraucienā vai ceļojumā, kad mazulīti ir jābaro, bet pašai ēdienu nav iespējams pagatavot vai paņemt līdzi,” pārliecināta Daira Brenča.

Ja gribi rūpēties par sava mazulīša veselību, stiprināt viņa imunitāti un visādi citādi uzlabot bērniņa pašsajūtu, ēdienu vajadzētu gatavot pašai! Līdz pus gada vecumam mazulītis tiek barots ekskluzīvi tikai ar krūts pienu, bet pēc sešu mēnešu vecuma jau var sākt dot piebarojumu.

Pirmajam piebarojumam vajadzētu būt dārzeņu biezenim. „Piebarošanu uzsāk ar vienu dārzeni, piemēram, kabaci, kartupeli vai ķirbi, bet pēc nedēļas šim biezenim jau var pievienot nākamo dārzenīti. Šādi, pamazam, veselu ēdienreizi aizstāj ar dārzeņu biezeni,” skaidro pediatre.

Ar dārzeņu izvēli var variēt, tomēr speciāliste neiesaka izvēlēties ekskluzīvus produktus, bet gan visu to, kas aug mūsu klimatiskajā zonā!

Nākamais piebarojums pēc dārzeņu biezenīša var būt putra. Arī to labāk vārīt pašai. „Vari pagatavot kukurūzas, rīsu vai auzu pārslu putru, kādu no veidiem izvēloties, atkarībā no bērna veselības stāvokļa un individuālām īpatnībām.

Nevajadzētu aizmirst arī dažādu augļu biezeņus un augļu sulas. Vēlāk, kad bērniņš kļūst lielāks, tos var papildināt arī ar kādu sausiņu vai cepumu. 

Tā, pamazām, bērniņam pieaugot, ar šādiem, dažādiem piebarojumiem, var aizstāt jau vairākas ēdienreizes. Protams, vēlams – ar pašgatavotu ēdienu,” piebilst pediatre Daira Brenča.

Māmiņu Klubs

 

Kāda bija tava mazulīša pirmais piebarojums? Kādā vecumā to sāki dot?