Dermatoloģe: „Zīdainīša ādu sausina ūdens”

10. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Manam 9 mēnešus vecajam bērniņam reizēm uz ādas parādās pāris sarkani, nedaudz sausi pleķīši un vienkopus – arī vairākas pumpiņas. Vai tā ir kāda alerģiska izpausme no ēdiena, vai arī tie rodas vannošanās dēļ (mums ir ciets ūdens)?,” Sarunās raksta kāda māmiņa.

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dermatoloģe Ināra Ančupāne.

Tas varētu rasties arī cieta ūdens dēļ, bet visdrīzāk tieši biežas vannošanas dēļ, jo ūdens bērna ādu sausina. „Deviņus mēnešus veca bērniņa āda ir jutīga, jo tauku dziedzerīši vēl neveido dabīgo aizsarglipīdu plēvi, tāpēc šāda reakcija noteikti var būt radusies ūdens ietekmes dēļ,” pieļauj Ināra Ančupāne.  

Protams, izsitumu un sausu ādas pleķu veidošanās iemesli var būt dažādi, arī pārtika. Tomēr ārste apgalvo, ka precīzi to iespējams noteikt tikai, apskatot bērnu, zinot, kādus piebarojumus bērniņš saņem un no kāda vecuma. „Protams, izsitumu un sausu ādas pleķu parādīšanās var būt saistīta arī ar lietoto pārtiku, tomēr visticamāk, to cēlonis ir bieža vannošana. Vēl jāņem vērā, cik bieži bērniņš tiek mazgāts un, vai ūdenim tiek pievienots kāds mīkstinošs līdzeklis,” skaidro dermatoloģe. 

Ja bērna āda ir sausa, vanniņas ūdenim būtu jāpievieno kādu mīkstinošu līdzekli. „Pat bez īpašām konsultācijām un ārsta ieteikumiem, ūdens mīkstinošos līdzekļus noteikti var lietot,” tā Ināra Ančupāne.  

Speciāliste apgalvo, ka arī ziedes lietošana šajā gadījumā ir ieteicama, bet to jāuzziež tikai ādas apsārtumiem un sausajiem pleķīšiem. „Tā kā šī ziede nesatur spēcīgi iedarbīgas vielas, nekādu ļaunumu bērna ādai tas nodarīt nevar, un to noteikti drīkst lietot vienu, divas reizes dienā,” iesaka dermatoloģe.  

Kā tu apkop sausus ādas pleķīšus, kas radušies uz tava bērniņa ādas? Kādus līdzekļus izmanto?