Daudz daudz padomu. Ceru, ka kāds noderēs.

Daudz daudz padomu. Ceru, ka kāds noderēs.

29. Mar 2015, 21:16 kas_tas_tads kas_tas_tads

 

Bērns un ceļošana

*Bērnam svarīga ir vide, bet vēl vairāk – lai blakus būtu mamma un tētis.

*Ja mazajam ir iesnas, ja vien iespējams, izvairieties no lidošanas ar lidmašīnu. Ja ir iesnas, spiediens ausīs mainās un var izraisīt pat ļoti nepatīkamas sajūtas.

*Auto sēdeklītim jābūt drošam. Protams, ir priecīgi, ja internetā sanāk atrast autosēdeklīti par 15 eiro, bet vai tava bērna dzīvība ir kas tāds, uz kā rēķina gribi taupīt? Iesaku pirkt jaunu auto sēdeklīti un pievērst uzmanību to drošības testiem. http://www.autokreslinupasaule.lv/lv/noderiga-informacija/autokreslinu-drosibas-testi

 

*Automašīnā ļoti ērta ir Isofix sistēma:

http://www.autokreslinupasaule.lv/lv/noderiga-informacija/auto-ar-isofix

Tas nozīmē, ka auto sēdeklīts tiek stiprināts pie bāzes un nav jāmokas ar drošības jostām.

*Braucot ar automašīnu, ik pa laikam velti laiku, lai apstātos un izkāptu. Nav jau viegli (kur nu vēl interesanti) ļoti ilgi būt iesprādzētam auto sēdeklītī. Vides un apstākļu maiņa atjaunos enerģiju un uzlabos garastāvokli.

Bērns ciemos

*Ja ciemojoties tiekaties ar kādu suni/kaķi vai citu dzīvnieku, neatstāj bēbi ar tiem vienus. Ar dzīvniekiem neko nevar zināt. Pat ja mājdzīvnieks ir draudzīgs, viņa pacietība var beigties, ja mazais to sāks raustīt aiz spalvas.

*Centieties biežāk ciemoties pie vecvecākiem. Viņi novērtēs iespēju redzēt, kā mazais aug un mācās visādas gudrības.

*Vecvecākus (vai tos, pie kā ciemojies) jau laicīgi informē par savu attieksmi pret bērna barošanu – piemēram, lai viņam visu laiku nepiedāvā kūkas un končas.

*Pat ja zini, ka jūs silti un mīļi uzņems un galds būs klāts ar trejdeviņiem ēdieniem, paņem līdzi kādu banānu vai našķi bērnam – kas zin, cik ilgi būs jāgaida ēdienreize un vai tur atradīsies kas tāds, ko tavs mazulis var ēst.

*Vai zināji, ka daudzi istabas augi mēdz būt indīgi? Piemēram, indīgas ir Ziemassvētku zvaignes, amariļļi un vēl daudzi citi (daži ieskatam http://www.mammamuntetiem.lv/articles/18143/kosie-skaistie-un-indigie-istabas-augi-kas-apdraud-bernu/ ). Bet tāpat jau visus neatcerēsies. Aizejot ciemos var gadīties, ka šie istabas augi ir mazajam viegli pieejami, uzmanies.

*Ciemojoties ilgāku laiku, paņem līdzi kādu papildus sedziņu (ja naktī būs aukstāks kā ierasts). Arī ja vannas istaba nav labi apkurināma, varbūt ikdienas vanniņu labāk aizstāt ar mitrajām salvetēm, lai nesanāk noķert saaukstēšanos.

*Ciemojoties rūpīgi pieskati savu bērnu – cita māja NAV tik piemērota viņam kā jūsu miteklis.

Bērns un rotaļu istabas, rotaļu laukumi

*Vai zināji, ka no slidkalniņa pieaugušais nedrīkst braukt kopā ar bērnu? Tas varot novest pie smagām traumām (piemēram, ja kaut kas misējas un uzkrīti virsū bērnam).

*Vecākos rotaļu laukumos pārbaudi šūpoļu u.tml. drošību, varbūt kaut kas ir salūzis vai kaut kur ir sarūsējuši naglu gali.

*Ja ir iespēja, iesaku doties uz kādu bēbīšu skoliņu. Tur mazais iepazīst vienaudžus un mamma – citas mammas. Var gan parotaļāties, gan ko jaunu iemācīties.

 

Bērns un sabiedriskais transports

*Met kaunu pie malas un vajadzības gadījumā lūdz citu cilvēku palīdzību, iekāpjot un izkāpjot no transporta. Nu nav jāvar mammai vienai bērns un rati iedabūt vecajā trolejbusā.

*Vajadzības gadījumā arī pasūtot taksi vari pieteikt, ka nepieciešams bērnu sēdeklītis. Daudzas firmas to piedāvā.

*Ja plāno braukt ar starppilsētu transportu, pārliecinies, vai bērnam nevajag „nopirkt” bezmaksas biļeti.

Bērns un kultūras pasākumi

*Pat ja nav pieejamas speciālas māmiņu istabas, bērnu var pabarot kādā klusākā stūrītī, ja tīrības līmenenis atļauj – arī, piemēram, invalīdu tualetē.

*Paņem līdzi pudelīti ar ūdeni – jo var gadīties, ka mazais gribēs padzerties vēl pirms plāno viņu barot. (Piemēram, ja uznāk lielā žagu lēkme).

*Izvērtē, vai bērns nebūs nopietns traucēklis citiem kultūras baudītājiem. Ir reizes, kad mazais arī var sajūsmā gavilēt un citiem tas neliksies tik traucējoši (piemēram, brīvā dabā vai plašās telpās), bet citreiz varbūt mazo labāk atstāt mājās.

Bērns un poliklīnika

*Gripas laikā izvairies no poliklīnikas apmeklēšanas. Daži ģimenes ārsti šajā laikā pat cenšas ierobežot veselo bērniņu profilaktiskās vizītes. Ja kāds jautājums, ārstam labāk piezvanīt.

*Iesaku apmeklēt Šarlotes poliklīniku – tiešām bērniem draudzīga vide, ērta māmiņām. Tur pat ir barošanas istaba.

*Šarlotes poliklīnikā ir super jauka fizioterapeite – Sandra Dērica. Pierunāja vingrot pat manu mazulīti, kurai parasti par visu ir izteikts viedoklis.

*Braucot uz BKUS Biķernieki ierēķini laiku auto novietošanai – stāvvieta parasti pārpildīta. Bet kur gan steigties, cik tur ir būts, rindas pie speciālistiem vienmēr iekavējas un nākas gaidīt ilgāk par noteikto laiku.

Bērns un sabiedriskās ēdināšanas iestādes

Bērns un veikali

*Nepārvērtīsim Latviju par zemi, kur ģimenes brīvdienas pavada veikalos. Ir taču tik daudz citu iespēju, kā saturīgi pavadīt laiku ar bērniem.

*Daudzas bērnu mantas ļoti izdevīgi var nopirkt Facebook grupā Andelemandele_KIDS. Tā var ietaupīt gan naudu, gan laiku, ejot uz veikaliem, sarunājot tikšanos tev izdevīgā vietā un laikā.

*Iesaku iepirkties tirgū! Nu ne Rīgas centrālajā, jo tur tāda burzma, ka man pat kā pieaugušam cilvēkam griežas galva. Bet mazāki tirgi ir ļoti piemēroti – ar ratiem var izbraukāt un iegādāties Latvijas labumiņus.

Vai jūsu mājoklis ir draudzīgs bērniem un māmiņām ar ratiem

*Jo mobilāka grib būt mamma, jo ratiņiem jābūt vieglākiem un ērtākiem. Bet meklējot vieglos ratiņus tomēr svarīgi domāt par mazā komfortu, jo ar viegliem ratiem, bet raudošu bēbi viegli nebūs.

*Ja dzīvokli īrējat un tas atrodas n-tajā stāvā bez lifta, apsver domu to mainīt. Paies kāds laiks, līdz mazais izaugs, bet stiept ratus un bērnu augšā lejā nav nemaz tik viegli.

*Pat ja dzīvo privātmājā, neiesaku bērnu atstāt ārā vienu (piemēram, ratos, lai izguļ miegu). Tāpat nepieskatīts viņš var gan ātri pamosties un raudāt, gan tu nezini, kādi cilvēki klaiņo apkārt.

Citi ieteikumi

*Nesteidzies doties pasaulē kopā ar savu mazulīti. Vismaz pirmajos mēnesīšos pasaudzē viņu no liekas burzmas un slimībām. Viņš vēl nav potēts pret daudzām bīstamām slimībām un arī tā pati saaukstēšanās sabiedriskās vietās ir viegli noķerama. Pagaidi vismaz kādu mēnesīti!

*Rūpējies par bērnu, bet neaizmirsti parūpēties arī par mammu. Piemēram, izejot no mājas, paņem līdzi arī ūdeni un varbūt kādu našķi mammai.

*Tehniskas dabas ieteikums: ik pa laikam pārbaudiet ratu riteņus, vai nav izdiluši gultņi. Ja tos laicīgi nenomaina, jāmaina viss rats, kas paaugstina izmaksas.

*Kaut kur dodoties, padomā, vai tas ir nepieciešams bērnam vai mammai. Ja dodies savās dzēlās un līdzi ņem bērnu, palutini viņu vēlāk ar papildus mīļuma devu un pasaki paldies, ka viņš ir bijis pacietīgs.