Burciņu ēdiens ziemā - alternatīva piebarojumam

Burciņu ēdiens ziemā - alternatīva piebarojumam

20. Dec 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemā svaigu dārzeņu un augļu iegāde mēdz būt problemātiska, tāpēc zīdaiņu piebarošanai var nākties izvēlēties rūpnieciski izgatavoto pārtiku mazuļiem. Parasti ražotājs garantē, ka izejvielas ir izcilas kvalitātes un piemērotas bērnu pārtikai un tajos nav nekādu ķīmisko konservantu, kas varētu izraisīt alerģiskas reakcijas. Turklāt rūpnieciski gatavotās putras ir papildinātas ar dažādiem vitamīniem un citām bērna uzturam nepieciešamajām minerālvielām. Vēl viens plus burciņu pārtikai – piebarojuma konsistence ir piemērota bērna vecumam – viendabīgāka pavisam maziņiem bērniem, bet lielākiem var būt jau ar gabaliņiem.

Konsultē sertificēta uztura speciāliste Gita Ignace.

Varbūt pirmajam piebarojumam jāizvēlas tikai burciņu pārtika?

Piebarojums jāsāk ar vienu dārzeni vai putru, taču reti kad veikalos ir atrodams, piemēram, tikai ķirbja biezenis. Ieteiktu pirmās nedēļas vecākiem pašiem sagatavot bērna pirmās maltītes, tās ir arī ļoti nelielas porcijas, tādēļ pirkt burciņas ir neizdevīgi, jo bērns apēdīs tikai dažas tējkarotes un pārējais būs jāsviež ārā, jo atvērta burciņa drīkst uzglabāties vidēji līdz divām diennaktīm.

Kopumā bērnu pārtika burciņās ir visai droša izvēle, jo zīdaiņu pārtikas ražotājiem ir jāievēro stingri noteikumi, ko reglamentē Eiropas Savienība. Burciņas ir ērti paņemt līdzi, ja ģimene dodas ārpus mājas. Ja ziemas sezonā tiešām nav iespēju dabūt bio vai eko dārzeņus un augļus, tad bieži vien mēs varam atrast tādus burciņā. Ja sākat bērnu jau septītajā mēnesī (ar mākslīgo piena maisījumu barotiem tas jādara ātrāk) piebarot ar gaļu, burciņu bērnu pārtika arī ir ļoti ērts risinājums mammām, jo atrast kvalitatīvu gaļu un pagatavot to ļoti nelielos daudzumos ir diezgan grūti un laikietilpīgi. Protams, vecāku gatavots ēdiens būs daudz aromātiskāks un gardāks, kā arī jūs paši būsiet 100% pārliecināti par to, ko dodat saviem mazuļiem.

Man gan nav pieejami nekādi laboratorijas analīžu salīdzinājumi starp burciņu pārtiku un Latvijā augušu dārzeni ziemas periodā. Taču uzskatu - ja vecākiem nav pieejami kvalitatīvi dārzeņi un augļi, tad bērnu pārtika burciņās ir laba izvēle.

Burciņu pārtika taču ir termiski apstrādāta, vai tur vitamīni un citas derīgās vielas vispār ir?

Termiskās apstrādes laikā, protams, daži vitamīni ir samazinājušies, bet ne visas organismam vajadzīgās vielas ir jutīgas pret termisko apstrādi, piemēram, olbaltumvielas.

Vai tas, ka burciņu pārtika ir ilgi uzglabājama, neliecina, ka tajā pievienoti konservanti?

Parasti bērnu pārtikai konservantus nepievieno, ja tie pievienoti, neizvēlieties tādu pārtiku bērnam. Garais uzglabāšanās laiks ir panākts, pateicoties īpašai termiskai apstrādei.

Daži pediatri uzskatot, ka gaļu kā piebarojumu vislabāk izvēlēties tikai no burciņām, jo iegādāties bērnam piemērotu varētu nebūt droši, ja vien tā nav pašu audzēta.

Gaļas un zivs kvalitāti veikalos ir grūti pārbaudīt, bet nav grūti arī dabūt kontaktus no kādas saimniecības, kur dzīvnieciņi aug labos apstākļos un tiek baroti ar labu pārtiku. Latvijā šādas saimniecības ir vairākas un ir arī specializēti veikali, kur tiek pārdota gaļa no bio saimniecībām, kā arī vecāki var iesaistīties vietējās tirdzniecības ķēdē, kur arī ir iespējams gaļu pasūtīt. 

Vecākiem jābūt ļoti uzmanīgiem uz norādēm, kas rakstītas uz burciņām un saistītas ar to, no kura vecuma bērns var sākt lietot konkrēto burciņas saturu. Tas ir ļoti individuāli. Bērni, kas baroti ar mākslīgajiem piena aizstājējiem, piebarošanu uzsāk par apmēram diviem mēnešiem ātrāk, tādēļ bieži vien norādītais vecums, no kura var sākt barot burciņu ēdienu, bērnam, kurš barots ar mammas pienu, ir daudz par ātru.

Realitātē viss nenotiek ''kā rakstīts grāmatā''. Svarīgi ir vecākiem uzticēties arī savām sajūtām, viņi savu bērnu zina vislabāk un bērni ir ļoti dažādi.

 Māmiņu Klubs

 20170109153510-66357.jpg
 
 
•Hamé® - čehu uzņēmums, kas jau vairākus gadu desmitus ražo daudzveidīgus pārtikas produktus, tai skaitā Hamanék ®.
 
•Hamanék ® ir garšīgi un veselīgi biezeņi bērniem;
 
•Plaša izvēle, lai ikviena māmiņa varētu izveidot savam mazulim ēdienkarti, kas ir:
 
–Daudzveidīga
–Pilnvērtīga
–Veselīga
 

Hamanék ® - gardums katrā karotē!