Bezmaksas rota vīrusa vakcinācija atlikta uz 2015.gadu

05. Nov 2013, 13:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Drošākais no  veidiem, kā pasargāt bērnu no rota vīrusa: vakcinācija, un tikai tad – roku mazgāšana, mammas krūts piens. Vēlamais laiks, kad mazulim būtu jābūt saņēmušam abas vakcīnas devas, ir pusgada vecums, bet te nu atkal māmiņām jāsaskaras ar citiem jautājumiem: vai vakcīna pret rota vīrusu būs bezmaksas vai tomēr maksas?  Uz šo jautājumu atbild Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Rota vīrusa vakcīnas iekļaušana vakcinācijas kalendārā atlikta uz gadu

"Mēs vēlējāmies, lai vakcīna tiktu uzsākta no 2014.gada, valdība pamatā šo priekšlikumu atbalstīja, bet par finansējuma piešķiršanu tomēr tiks lemts, kad tiks lemts par budžetu," atklāj SVD Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane. "Finansējums vakcīnai 2014.gadam nepietiek, bet no 2015.gada šis finansējums ir tomēr paredzēts. Vakcīna ir atlikta uz gadu."

Šobrīd spēkā ir 50% atlaide rota vīrusa vakcinācijai

Šobrīd jau ir pieejama ir 50% atlaide vakcīnai pret rota vīrusu M saraksta ietvaros, un šis saraksts būs spēkā arī nākošgad.

Kas jādara, lai saņemtu šo atlaidi?

  1. Jādodas pie ģimenes ārsta
  2. Ģimenes ārsts izraksta vakcīnu kā kompensējamo medikamentu

Vējbaku otrā pote – atcelta

Arī te situācija ir līdzīga, iespēja uzsākt revakcināciju saistīta ar naudas līdzekļiem, kuri nav pieejami. Budžets tiek plānots 3 gadu ietvaros, kas nozīmē, ka vējbaku otrās potes ieviešana ir pārcelta uz 2017.gadu. Šo 3 gadu laikā jārod iespēja tikt pie līdzekļiem šai potei.

Bērnu veselība – otrajā plānā?

Tā nevarētu teikt, jo salīdzinot ar citu valstu vakcinācijas kalendāriem, mums ir viens no plašākajiem visā pasaulē un Eiropā. Vējbaku otrā pote vispār ir tikai dažās Eiropas valstīs.

Māmiņu Klubs

Videotiešraides saruna par zarnu infekcijām un rotavīrusiem šajā rudenī