Bērnus pret ērču encefalītu ar 50% atlaidi var vakcinēt gan ar parasto, gan paātrināto vakcinācijas shēmu

Bērnus pret ērču encefalītu ar 50% atlaidi var vakcinēt gan ar parasto, gan paātrināto vakcinācijas shēmu

23. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzirdot ziņas par ērču agro mošanos, daudzas māmiņas apsver iespēju vakcinēt savus mazuļus pret ērču encefalītu – nopietnu neiroloģisku slimību, kas var negatīvi ietekmēt mazuļa veselību, fizisko un intelektuālo attīstību.

Lai palīdzētu vecākiem racionāli izmantot budžeta līdzekļus, Māmiņu klubs atgādina par valsts nodrošināto iespēju bērnus līdz divu gadu vecumam pret ērču encefalītu vakcinēt, izmantojot tā sauktā M saraksts iespējas. Tas nozīmē, ka vecākiem par bērna vakcināciju ir jāmaksā tikai 50% no vakcīnas cenas, bet otru pusi sedz valsts.

M saraksta ietvaros bērnu pret ērču encefalītu var vakcinēt gan ar parasto shēmu, gan ātro vai paātrināto vakcinācijas shēmu, kas ļauj iegūt imunitāti uz gadu trīs nedēļu laikā. Parasto vakcinācijas shēmu parasti iesaka veikt laikā, kad ērces vēl guļ. Savukārt tad, kad ērces jau modušās, kas parasti notiek marta beigās vai aprīļa sākumā, ieteicams vakcinēties ar ātro vai paātrināto vakcinācijas shēmu.

Atlaide tikai pie ārstiem, kas strādā valsts sistēmā

Vakcināciju M saraksta ietvaros veic ģimenes ārsti, kam ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu. Tas nozīmē, ka ģimenes ārsti vai pediatri, kas praktizē privāti un kam šāda līguma nav, vakcināciju ar atlaidi izrakstīt nevar.

Vecākiem vajadzētu pievērst uzmanību vakcīnu cenām. Kaut gan abas M sarakstā iekļautās vakcīnas pret ērču encefalītu ir līdzvērtīgas un savstarpēji aizvietojamas, to cena atšķiras. Māmiņu klubs noskaidroja, ka lētākā ir vācu vakcīna Encepur. Viena šīs vakcīnas deva vecākiem izmaksās 13,12 eiro (50% no pilnās cenas), bet pilns vakcinācijas kurss ietver trīs devas.

Lai uzsāktu vakcināciju ar 50% atlaidi, jārīkojas šādi:

  • Vecākiem jādodas pie ģimenes ārsta un jāpārbauda bērna veselība;
  • Ģimenes ārsts izraksta īpašu recepti vakcīnas iegādei aptiekā par puscenu;
  • Ar šo recepti jādodas uz aptieku -  vakcīnu var iegādāties aptiekā tāpat kā jebkuru kompensējamu medikamentu;
  • Ar iegādāto vakcīnu pēc iespējas ātrāk jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic bērna vakcinācija.

Pēc vakcīnas iegādes vislabāk vakcinēties uzreiz

Māmiņu kluba aptaujātie ģimenes ārsti atgādina, ka vakcīna ir specifisks bioloģisks produkts, kam ir stingri noteikta uzglabāšanas temperatūra - parasti 5 C- 8 C. Šāda temperatūra jāievēro, gan vakcīnu pārvadājot, gan uzglabājot, jo augstākā vai zemākā temperatūrā preparāta iedarbība vairs netiek grantēta.Tāpēc ģimenes ārsti iesaka vakcīnu iegādāties aptiekā, kas ir pēc iespējas tuvāk doktorātam vai ģimenes ārsta prakses vietai, un bērnu vakcinēt uzreiz pēc vakcīnas iegādes.

Februārī jauno māmiņu aptaujā Māmiņu klubs noskaidroja, ka jaunos vecākus no mazuļa vakcinācijas nereti attur naudas trūkums, jo šis veselībai nozīmīgais profilakses pasākums, īpaši, ja ģimenē aug vairāki bērni un jāvakcinējas ir arī pašiem vecākiem, prasa visai prāvus budžeta līdzekļus.