Bērnu slimnīcā veidos smilšu mandalu

Bērnu slimnīcā veidos smilšu mandalu

02. Sep 2014, 11:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgā, starptautiskas tūres ietvaros, ieradušies Sera Dže Tibetas budisma klostera mūki, kas piedalīsies virknē kultūras un labdarības pasākumu, tajā skaitā no 3. līdz 5. septembrim veidos īpašu Medicīnas Budas smilšu mandalu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Medicīnas Budas mandalas veidošana ārstniecības iestādēs dažādās zemēs, kultūrās, tostarp arī Rietumos ir jau ierasta. Latvijā tas notiks pirmo reizi. Budisma tradīcijā tiek uzskatīts, ka vieta, kurā tiek veidota šī mandala, palielinās iespēja atgūt veselību. Mandalu veidošanas procesu varēs vērot kā bērni, tā viņu vecāki, turklāt interesenti mandalu radīšanas procesu varēs izmēģināt arī paši. 

Mandala ir sakrāls mākslas darbs. Tā ietver sevī Visuma un cilvēka prāta mijiedarbības harmoniju. Mandalas uzrāda visas eksistences savstarpējo sakārtotību un līdzatkarību. Tā veidošana, ko Rietumu zinātne adaptējusi kā izcilas mākslas-psihoterapijas veidu, daudz pētījis K.Jungs, viņš pat katru rītu ir zīmējis mandalas.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu reanimatologs Pēteris Kļava saka: „Gandrīz ikviens jau saprot, ka pasaule ir mūsu prātā, to ko mēs domājam iekšējā pasaulē, to mēs darām ārējā dzīvē, un to, ko mēs neapzinīgi sastrādājam dzīvē, nākas sāpīgi ciest prātā. Ļoti daudzas psiholoģiskas ciešanas, tai skaitā bērnu un vecāku attiecības, ir dzīves dinamiskās mandalas haoss, kas arī izraisa fiziskās ciešanas. Ceru, ka Latvijas bērni mūsu slimnīcā, kas piedalīsies Tibetas mūku veidotajā medicīnas mandalas veidošanas procesā, varēs aizmirst savas bēdas, un prātā izveidot jaunas sajūtas un gūt spēkus iekšējās pasaules transformācijai un veiksmīgāk izveseļoties.”

Sera Dže klosteris ir slavens ne tikai ar izcilajiem skolotājiem un lielo tur mītošo mūku skaitu, bet arī ar meistarīgi darinātiem rokdarbiem un rituālo priekšmetu meistariem. Latvijas vizītes ietvaros Tibetas klostera mūki jau izveidoja Čittamani Tāras smilšu mandalu un iepazīstināja ar dažādām tibetiešu tradīcijām, tostarp, sniedzot kulinārijas meistarklasi, budisma meditācijas centrā „Gandenā”. Un veica kopīgas lūgsnas par mūsu mazākajiem brāļiem Juglas dzīvnieku patversmē „Labās mājas”.