Bērnu cepumi nav tikai kārums vien, bērns ar to palīdzību mācās košļāt ēdienu!

Bērnu cepumi nav tikai kārums vien, bērns ar to palīdzību mācās košļāt ēdienu!

12. Jul 2013, 12:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmo bērna cepumiņu sastāvs ir pietuvināts bērnu biezputras sastāvam. Izšķaidot to krūts pienā vai ierastajā mākslīgā piena maisījumā, iegūsi gardas biezputras porciju. Tādā izskatā cepums var parādīties mazuļa uzturā jau no 5 mēnešu vecuma. Bet līdz ar pirmo zobiņu parādīšanos šis kārums var tikt lietots jau sausā veidā, lai mazulim iemācītu kost un košļāt.

Cept pašai vai pirkt?

Protams, var mazulim arī izcept cepumiņus savām rokām, bet bērnu uztura speciālisti ne velti iesaka vecākiem dot priekšroku specializētiem produktiem.

  • Pirmkārt, to receptes izstrādātas, balstoties tieši uz noteikta vecuma bērnu vajadzībām. Piemēram, pirmie cepumiņi nedrīkst būt trekni.
  • Otrkārt, sastāvdaļas, kas ir šajos cepumos, ir augstvērtīgas, to izcelsme, higiēna tiek stingri kontrolēta.
  • Treškārt, kārumam ir ļoti maiga konsistence, bet tādu rezultātu panākt mājās ir samērā grūti. Svarīgi, lai cepumiņi būtu maigi, viegli kustu mutē un izšķīstu, tas pasargā mazuli arī no aizrīšanās un maigās mutes dobuma gļotādas ievainošanas. Cepumi vecākiem mazuļiem būs jau cietāki, lai vairāk tiktu trenēts viņu žoklis, košļāšanas sistēma kopumā.
  • Un, ceturtkārt, katra cepumiņa izmērs ir atbilstošs bērna mazās plaukstiņas izmēram, to ir ērti paņemt un nokosties.

Par cepumiņu sastāvu

Produkta sastāvā ir kviešu milti, jo tieši no tiem iespējams izcept pašus maigākos cepumiņus. Dažos produkcijas veidos ir arī citi miltu veidi, bet visbiežāk ir tieši kviešu milti.

Piens padara cepumus gan gardākus, gan barojošākus. Svarīgi - ja arī citu cepumu sastāvā redzat, ka ir sausais piens, kas ir bez taukiem, tātad - šie cepumiņi būs piemēroti arī bērniem, kas nepanes govs pienu.

Taukvielas, kas ir šajos cepumos, ir tikai dabīgas izcelsmes, margarīns bērna uzturam nav piemērots.

Inversija ir saharozes sadalījums parastos cukuros - fruktozē un glikozē. Kāpēc tas vajadzīgs? Inversīvais sīrups ir saldāks par parastu cukura sīrupu, bet tas nozīmē, ka ogļhidrātu cepumu sastāvā būs mazāk. Bez tam, izstrādājumi, kas izgatavoti uz šīs bāzes, ir maigākas garšas.

Iesals sniedz cepumiņiem interesantu, patīkamu aromātu un garšu, kā arī - pagarina produktu uzglabāšanas termiņu, pateicoties nelielajam ūdens daudzumam ekstraktā.

Vitamīni un minerālvielas parasti ir sastopami bērnu pārtikā, bet te ir attiecīgi piemeklēts vitamīnu kopums noteiktai vecuma grupai. Tātad - cepumiņos pašiem mazākajiem būs tieši šim vecumam nepieciešamie vitamīni.

Kukurūzas ciete cepumiem piešķir apjomu, padara tos porainākus, atvieglo mazuļa gremošanas sistēmas uzdevumu  - tikt galā ar apēsto un pārstrādāt to, nelaižot vējā visas vērtīgās vielas.

Vaniļa sniedz izteiktāku garšu un smaržu, parasti cepumos tā ir kā aromatizators, kas identisks dabīgajam.

Lecinīts ir emulgators, jo tas atvieglo tauku uzsūkšanos, kā arī - padara produktu maigāku, plastiskāku. Neskaitot lecitīnu, bērnu pārtikā tiek izmantoti arī fosfatīdi.

Pārējās vielas, kas atrodamas cepumiņos, padara cepuma struktūru maigu, piesātinātu, viendabīgu. To lietošana bērna uzturā ir droša.

Māmiņu Klubs