Bērns klepo līdz vemšanai

Bērns klepo līdz vemšanai

01. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja jums ir bērni, tad, iespējams, jau zināt, ka no iesnām un klepus nav iespējams izvairīties. Tāda nu ir bērna fizioloģija, ka viņš, šķiet, visu laiku klepo un puņķojas. Iesnas un klepus ir dabīgs organisma attīrīšanas un aizsardzības mehānisms. Tādā veidā jebkurš no mums atbrīvojas no dažādām mikrodaļiņām. Un, ja ņem vērā, ka bērni neprot izmanto šīs "funkcijas", slimo daudz biežāk par pieaugušajiem, tad klepus un iesnas bērnībā ir visai ierasti bērnu pavadoņi.

Bet, ja bērns klepo līdz vemšanai, tad mamma noteikti nesēdēs rokas klēpī salikusi. Kairinošais klepus, kuru noslēdz vemšana parasti mūs biedē, jo šķiet, ka šoreiz tiešām ir kaut kas nopietnāks. 

Jānomierina jūs uzreiz, ka klepus, kurš izraisa vemšanu, bērniem ir visai izplatīta parādība. Pediatri uzskata, ka tā ir normāla parādība, jo bērna klepošanas un vemšanas centri atrodas tuvu viens otram, tātad - tie ir cieši saistīti. Un dažkārt tomēr bērna klepus, kurš izraisa vemšanu, var būt arī pazīme, kas liecina, ka atgadījies kas nopietns. Labvēlīgs iznākums atkarīgs no tā, cik savlaicīgi uzsākta ārstēšana. Tāpēc pirmkārt, ir jānoskaidro tāda klepus cēlonis. 

Garais klepus?

Kad bērns sāk vemt pēc klepus lēkmes, tad sākumā jākonstatē, cik liela ir iespējamība, ka viņam varētu būt garais klepus. Tieši sauss, lēkmjveidīgs, kairinošs klepus, kurš izraisa vemšanu ir viena no garā klepus pazīmēm. Tādā gadījumā bērns vienkārši aizklepojas, reizēm līdz pat elpas trūkumam. Viņam var pietūkt seja, tā var kļūt sarkana no sasprindzinājuma, un arī acis var asarot, klepošanas laikā mēlīte lien ārā no mutes. Bērniņš ar visa ķermeņa palīdzību cenšas izklepoties. Garā klepus gadījumā parastie pretklepus preparāti ir bezspēcīgi.

Situācijas pasliktināšanās parasti ir naktī, nereti klepus lēkmes beidzas ar vemšanu. Garo klepu var atpazīt arī pēc skaņām, kas nāk no bērna pēc klepus lēkmes. Tāpēc labi būtu nodrošināt ārsta klātbūtni vismaz vienas šādas lēkmes laikā. 

Aizdomas par garo klepu bērnam var rasties arī, ja klepus, kas izraisa vemšanu, neparādās uzreiz. Dažkārt bērns pārcieš saaukstēšanos, izveseļojas un tikai pēc kāda laiciņa (10-14 dienām) klepus pakāpeniski kļūst arvien spēcīgāks. 

Jūsu personīgos minējumus šajā gadījumā apstiprināt var tikai analīzes: pirmajā saslimšanas nedēļā, gļotādas uzsējums, vēlāk - asins analīzes. Palūdziet savam pediatram nosūtījumu uz analīzēm, lai pārliecinātos par to, ka viss ir labi.

Atrodiet iemeslu

Tikai pēc tam, kad ir skaidrs, ka vemšanas iemesls nav garais klepus, jāskatās ir arī citi varianti. Nereti šāds stāvoklis bērniem parādās arī uz parastas saaukstēšanās vai SARS slimības fona. Visdrīzāk jūsu pediatrs būs jums par to jau pastāstījis. Ja slimība tomēr tikusi jau dziļāk, bērnam var attīstīties bronhīts. Te ir jau sarežģītības pakāpe lielāka, jo ne visi, un pat ne lielais vairums pediatru, pa īstam var labi un pareizi izklausīt bērna plaušas. Te nu sanāk, ka trokšņi plaušās tiek jaukti ar krēpām, un nereti antibiotiku lietošanai nav iemesla, bet bronhīts tā arī netiek diagnosticēts. 

Bez tam, bronhīts ir pareizi jāārstē, jāievēro visas speciālista rekomendācijas un bērnam tad drīzumā paliek vieglāk. 

Nereti vemšanas cēlonis pēc klepus lēkmes ir iesnas. Īpaši, ja lielu to daļu bērns norij, neizšņaucot degunu vai neizspļaujot krēpas. Iesnas tek pa kaklu, krājas un izraisa kairinājumu. Pēc tam organisms tam pieejamā veidā cenšas atbrīvoties no šiem deguna izdalījumiem: ar spēcīgu, intensīvu klepu, kurš beidzas ar vemšanu. Pat, ja jūsu bērnam netek deguns, vemšanas iemesls var būt tieši iesnas. 

Klepu var izraisīt arī alerģija.

Atrodiet labu ārstu

Pats vienkāršākais un labākais ieteikums ir atrast tiešām labu, kompetentu ārstu. Daudzas no jums, iespējams nodomāja, ka "vieglāk runāt, nekā izdarīt", vai arī - "kur gan lai meklē?". Bet tikai ārsts var izārstēt jūsu bērnu. Tikai labs ārsts. Ideālā gadījumā tieši pediatram, kurš ir ar augstu atbildības sajūtu un lielu darba pieredzi būtu jāveic šis pienākums. 

Ārstēšanās variantu vemšanu izraisoša klepus gadījumā var būt daudz, un ļoti bieži tie ir tomēr pārāk dažādi: kad vienam bērnam nepieciešams pretklepus līdzeklis, kādam citam nepieciešama atkrēpošanas stimulācija. Tāpēc patstāvīgi zāles nevajadzētu izvēlēties. 

Ja bērns klepo līdz vemšanai, ārsts var ieteikt arī inhalācijas. Tās var būt pat visvienkāršākās mājas inhalācijas, kurās nav jāelpo garaiņi virs karsta katla, bet gan - jāļauj katlam vārīties un mitrumam izplatīties gaisā. Noderēs gan kumelīšu ziedi, gan kliņģerītes. 

Kad bērns klepo un redzat, ka viņš var tūliņ izvemties, paceļat abas viņa rokas uz augšu un sagaidiet, kad viņam kļūst vieglāk. Dodiet padzerties arī ko siltu. 

Ja bērns neprot izšņaukt degunu un viņa iesnas tek kaklā, paskalojiet regulāri viņa nāsis ar jūras ūdeni, tāpat piepaceliet arī viņa gultiņas galvgali. Regulāri veiciet mitro uzkopšanu mājās, kā arī uzturiet telpās atbilstošu mikroklimatu.

Nekad diagnozi neuzstādiet paši, vienmēr konsultējieties ar sava bērna ārstu!

Māmiņu Klubs

20130213102851-62901.jpg

www.bernsklepo.lv