Bērna vadīta ēšana - mūsu pieredze

Bērna vadīta ēšana - mūsu pieredze

14. May 2018, 11:17 Mamm.mamm Mamm.mamm

Par bērna vadītu ēšanu (BVĒ) lasīju jau esot gaidībās. Jau tad man bija skaidrs, ka tā ir visloģiskākā un dabiskākā pieeja bērna iepazīstināšanā ar „lielo ēdienu”. Ceru, ka šis rakstiņš mudinās kādu palasīt vairāk un, iespējams, izmantot BVĒ savam bērnam.

Īsumā BVĒ nozīmē to, ka bērns ēd pats. Bērns, kurš spēj sēdēt, spēj arī par sevi parūpēties tik daudz, lai patstāvīgi ēstu. Bērns ir spējīgs pieņemt lēmumu, ko un cik daudz ēst. Vecākiem (vai aprūpētājiem) būtu tikai jāpiedāvā izvēle bērnam viegli uztveramā veidā. Piemēram, sākumā dodot sautējumus, dažādus dārzeņus, augļus veselā vai pirkstos viegli saņemamā veidā (nevis biezenī). Vislielākās bažas saistībā ar BVĒ ir par nekārtību un aizrīšanos. Par nekārtību, netīrību varu piebilst tikai to, ka arī „biezeņ-bērni” šķaidās ar savu ēdienu, bez tam, vieglāk ir uzlasīt satveramus ēdiena gabaliņus, nevis putrainu vai biezeņainu ķezu censties savākt pa grīdu (ir pieredze). Ja bērns aizrijas (vai mums izskatās, ka ir aizrijies), vispirms jāļauj tikt galā pašam. Protams, ja ir skaidrs, ka bērns netiks galā, nepieciešama pirmā palīdzība (starp citu, to var apgūt Māmiņu klubā). Pēc maniem novērojumiem, bērns dažu sekunžu laikā lieliski tiek galā ar aizrīšanos (ja tā vispār ir aizrīšanās).

Būtiskākie ieguvumi no BVĒ: Pirmais – ir jāgatavo viena, nevis divas un vairāk maltītes. Otrais – bērns ir paēdis un nevis pārēdies (kā tas var gadīties barojot ar biezeņiem un putrām), jo bērns pats jūt cik daudz un ko ēst. Trešais – bērns ir patstāvīgs savos lēmumos, izvēlēs un tas noteikti ceļ viņa pašapziņu, jo bērns PATS var paēst. Ceturtais – bērns līdz pusotram gadam ēšanas prasmes ir apguvis un izkopis tiktāl, ka bērnu dārzos (vai pie auklītēm) nav jāsatraucās par to, kā bērns ēd. Bērns ir spējīgs paēst kārtīgi nenošmulējoties. Nesen, svinot svētkus mans bērns (pusotrā gadā) ēda viscaur ģērbts baltās drēbēs pie galta galdauta. Paēda, padzēra pats un tīrs (gan pats, gan galdauts), bez jebkādiem pleķiem devās tālāk spēlēties. :) Piektais (un, manuprāt, visbūtiskākais ieguvums) – vecāki (aprūpētāji) var paēst paši, kamēr bērns ēd, kas ir ne vien ērti un parocīgi ikdienā, bet nenovērtējami reizēs, kad tiek apmeklēti restorāni. Plašāk par to drīz sekos ieraksts. :) 

Ja kādu BVĒ metode ir ieinteresējusi, daudz informācijas ir pieejama tīmeklī, kā arī lielisks palīgs ir grāmata „Bērna vadīta ēšana”. 

 

Titulattēls no: viensplusviens.lv