Bērna rūdīšana ar ūdeni

Bērna rūdīšana ar ūdeni

02. Feb 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad un kā organizēt bērniņa rūdīšanu ar ūdeni, lai viņš kļūtu spēcīgāks, nevis saaukstētos? Kādām jābūt ūdens procedūrām? Ūdens procedūras ir vienas no populārākajām rūdīšanās procedūrām. Tās ir labas jebkura vecuma bērniem. ūdens atstāj labu ietekmi uz ādu un bērna imūnsistēmu, tas vienlaikus pilda gan higiēniskas, gan rūdīšanās funkcijas.

Ik dienas veicot vakara vannošanos, vecāki ietekmē sava bērna organismu ar ūdens palīdzību, veicot rūdīšanās procedūru un radot pamatu bērna veselībai. Rūdītam mazulim ir aizsargspējas, viņš var cīnīties ar dažādiem vīrusiem un saaukstēšanās slimībām, pateicoties savai imūnsistēmai.

Mamma katru dienu vanno savu mazuli, mazgā viņu, skalo. Šīs ūdens procedūras ir tiesīgas saukties par rūdīšanās procedūrām, ja vien tiek mainīta ūdens temperatūra, atkarībā no mazuļa vecuma un rūdīšanās intensitātes.

Rūdīšanās vannošanās laikā

Parasta ikvakara vanna pirmajā dzīves gadā aprobežojas ar mazuļa iegremdēšanu ūdenī, bērniņš tiek mazgāts un noskalots ar tādas pašas temperatūras tīro ūdeni, vai arī - var izvēlēties ūdeni, kura temperatūra ir zemāka par vienu grādu.

Vannošanās ūdenim jābūt tādam, lai bērniņam tas būtu komfortabls. Mūsu mammas mērīja ūdens temperatūru ar elkoņa palīdzību, ja to iegremdējot ūdenī, ir patīkami silta sajūta, ūdens patiks arī bērniņam. Mērot ūdens temperatūru ar speciāla termometra palīdzību, jāorientējas uz atzīmi, kas nepārsniedz 37 grādus. Gaisa temperatūrai vannošanās telpā jābūt ap 20-22 grrādiem. Tādā temperatūrā mazulim nebūs auksti pēc vannošanās.

Rūdīšanās jautājumus var apspriest arī ar bērniņa pediatru, kas var palīdzēt izstrādāt individuālu rūdīšanās plānu.

Rūdīšanās apskalošanās laikā

Īsajai mazuļu apskalošanās procedūrai nav tikai higiēniska nozīme vien, jo tās laikā iesaka izmantot mazliet vēsāku ūdeni kā vannošanās laikā. Apskaloties var ar 30-35 grādu siltu ūdeni, kas palīdzēs mazuļa organismam rūdīties. Bet jāatceras, ka tam visam ir nozīme, ja tiek ievērota regularitāte.

Apskalošanās ūdenim nevajadzētu būt tekošam, jo ūdens tomēr var saturēt daudz hlora, un tas nav sevišķi labs mazuļa ādai. Vislabāk būtu ūdeni novārīt un atdzesēt. Tāds ūdens nesausēs mazuļa ādu un palīdzēs mazulim rūdīties.

Rūdāmies arī no rīta!

Rīta apmazgāšanās, kas robežojas ar mazuļa sejiņas apmazgāšanu arī ir rūdīšanās. Tās laikā var lietot vēsāku ūdeni. Jaundzimušā sejiņu var mazgāt ar 28 grādus vēsu ūdeni, bet gadu veca mazuļa sejiņai derēs pat 22-24 grādus vēss ūdens. Procedūra neaizņems daudz laika, pietiks pat ar 1 minūti dienā un pakāpeniski tas viss var radīt nopietnu rūdīšanās efektu. Neaizmirstam arī par rociņu apmazgāšanu ar vēsu ūdeni.

Ikdienas ūdens procedūras ir nozīmīgas, pat parasta apmazgāšanās trenē mazuļa organismu un noskaņo to uz veselīgu un laimīgu dzīvi.

Māmiņu Klubs