Aizcietējums ar krūts pienu barotiem bērniem

Aizcietējums ar krūts pienu barotiem bērniem

31. Jul 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos četros dzīves mēnešos bērniem, sevišķi ar krūts pienu ēdinātiem, laiku pa laikam gadās aizcietējumi. Tas notiek saistībā ar dabīgu bērna organisma attīstību.

Aizcietējuma iemesli: 

  • Pārtikas nepietiekamība
  • Nepareizs pārtikas sastāvs
  • Bērns lietojis nepiemērotu, spēcīgas iedarbības līdzekli vēdera izejas mīkstināšanai, vai tieši otrādi - līdzekli pret caureju. 

Abos pēdējos gadījumos rezultāts var būt aizcietējums! Aizcietējuma iemesli ir jānoskaidro! Aizcietējums ir jāārstē savlaicīgi, lai tas nepārvērstos jau hroniskā problēmā. Pirmkārt, pārliecinieties par to, ka Jūsu bērns saņem pietiekoši daudz ēdiena; pajautājiet ārstam, kā mainīt savu ēdienkarti, lai neizraisītu aizcietējumus bērnam.

Nekad nedodiet savam bērnam līdzekļus vēdera izejas mīkstināšanai vai līdzekļus pret caureju bez ārsta ziņas. Ja Jūsu uzturs būs pareizs, bērnam viss ar vēdera izeju normalizēsies. Ja bērns nokārtojas bez grūtībām, nekādi profilaktiski līdzekļi nav jāievēro. Bet, ja vēdera sāk kavēties, un bērns nejūtas slikti, gaidiet līdz trešajai dienai.

Savukārt, ja aizcietējumam ir sarežģījumi - gāzes, dedzinošas sāpes, veltīgi mēģinājumi nokārtoties, kā arī acīmredzamas pazīmes, ka bērnam ir grūti nokārtoties, vajag rīkoties! Bērnu ir jāatrāda ārstam, lai viņš varētu ieteikt visatbilstošāko līdzekli Jūsu bērnam (piemēram, speciālas svecītes).

Apzināta vēdera izejas izsaukšana ir pieļaujama tikai retos nepieciešamības gadījumos, nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut, ka bērns pierod pie mākslīgas vēdera izejas veicināšanas. Jāorganizē sava ēdienkarte (un, ja bērns tiek piebarots, arī viņa ēdienkarte) tā, lai tā pati likvidētu bērna aizcietējumu.

Bērnam ir jāsaņem ēdiens pietiekamā daudzumā, vienalga, vai tas ir mammas krūts piens, vai mākslīgais piena maisījums. Ja bērnam ir nosliece uz aizcietējumiem, palieliniet mazliet viņa porciju - piemēram, par 50ml. Vēl palīdz melno plūmju uzlējums, ko var mazliet pielikt klāt pie ēdiena. Vai, ja māmiņa baro pati, māmiņa var iedzert šādu te uzlējumu. Plūmes ir viens no labākajiem dabīgajiem līdzekļiem pret aizcietējumu. 

Māmiņu Klubs