7 iemesli, kāpēc mammai un mazulim jāklausās dabas skaņas

7 iemesli, kāpēc mammai un mazulim jāklausās dabas skaņas

18. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Fakts, ka mazulim ir vērtīgi klausīties mūziku un dabas skaņas, ir zināms visiem. Taču kā tieši šāda skaņu terapija var pozitīvi atsaukties uz mazuļiem un viņu vecākiem, zināms vien retajam.

Lūk, 7 iemesli, kāpēc ir svarīgi klausīties mūziku un dabas skaņas!

  1. Mūzikas uztvere ir svarīga un reizē arī sarežģīta nervu sistēmas funkcija. Par mūzikas uztveri atbild smadzeņu labā puslode, taču ar to ir saistīta arī kreisā puslode. Atkarībā no tā, vai mūziku uz kāda instrumenta cilvēks spēlē pats, klausās tikai tās melodiju vai arī tekstu, tiek arī aktivizētas dažādas neironu grupas.

  2. Ausīm patīkama melodija ne tikai pozitīvi ietekmē cilvēka emocionālo stāvokli, bet atstāj arī pozitīvu iespaidu uz fizioloģiskajiem procesiem: paplašina asinsvadus, nomierina sirds darbību. Savukārt agresīvai un kaitinošai mūzikai ir tieši pretējs efekts.

  3. Dabas skaņas, putnu dziesmas un delfīnu skaņas atvieglo dzemdību sāpes, palīdz atgūt spēkus un atbrīvoties, līdz ar to mazulim – ienākt pasaulē ar mazāku stresu.

  4. Ārstēšana ar putnu dziesmām – ornitoterapija – ir piemērota ne tikai, lai normalizētu emocionālo stāvokli, bet arī lai novērstu dažādas cilvēka fiziskās problēmas. Piemēram, augstu asinsspiedienu, sāpes vēderā, bronhītu. Smadzeņu daļas, kas atbild par putnu dziesmu uztveri, aktivizēšana, veicina harmoniju cilvēka organisma procesos.

  5. Dzirdēt skaņas, līdz ar to arī uztvert mūziku, mazulis mammas puncī sāk jau no savas 14.dzīves nedēļas. Klusās un mierīgās melodijas bērnu nomierina, savukārt skaļa un agresīva mūzika liek kļūt aktīvākam un kustēties.

  6. Ir pētījumi, kuri atklāj, ka priekšlaikus dzimuši mazuļi, regulāri klausoties mūziku un šūpuļdziesmas, labāk pieņemas svarā un ātrāk attīstībā panāk savus vienaudžus.

  7. Dabas skaņas ne tikai palīdz nomierināties, bet arī tonizē, palīdz atgūt modrību un uzlabo koncentrēšanās spējas. Piedevām, mūzikas un dabas skaņu klausīšanās iedvesmo jaunradei, veicina iztēli un fantāziju.

Kādas dabas skaņas klausīties?

  1. “Ūdens” skaņai (lietus, jūras šalkoņa) ir nomierinošs efekts, jo, pirmkārt, tā mazulim ir pazīstama jau no brīža, kad tas vēl atradās mammas puncī. Tieši tāpēc ūdens skaņas bērnu nomierina un atslābina, atgādinot par bezrūpīgo laiku māmiņas vēderā.

  2. Delfīnu radītajām skaņām nav līdzīga neviena cita dzīvnieku pasaules skaņa. Pateicoties  delfīnu izmantotajai ultraskaņai, to radītā skaņa atstāj pozitīvu iespaidu uz cilvēku nervu sistēmu, tāpēc arī delfīnu terapija un skaņas tiek izmantotas neirožu ārstēšanai. Delfīnu skaņu ieteicams mazulim klausīties pirms gulētiešanas, jo tā palīdzēs bērnam atslābināties un vieglāk aizmigt.

  3. Putnu dziesmas, lapu čaboņa, vēja brīzes un citas meža skaņas palīdz atslābināties un efektīvi tikt galā ar stresu. Šīs skaņas palīdz meditēt un atgūties no noguruma, tāpēc būs palīgs māmiņām, lai atjaunotu spēkus.