5 lietas, kas jāzina par mazajiem rāpotājiem

5 lietas, kas jāzina par mazajiem rāpotājiem

17. Aug 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra bērna attīstības faze ir tik aizraujoša, bet brīdī, kad mazulis sāk rāpot, sākas īstā jautrība! Šis mazuļa dzīves posms ir īsta mācīšanās pieredze kā bērniņam, tā mammai, tāpēc esi gatava! Šeit ir piecas lietas, kuras Tev vajadzētu zināt, kad bērns sāk rāpot.

Konsultē fizioterapeites Klaudija Hēla un Kristīne Stalīdzāne.

Parūpējies par drošu vidi jau iepriekš

Velšanās, līšana, rāpošana- dažādi attīstības posmi, kurus piedzīvo bērns. Eksperti atkal un atkal uzsver, ka bērni attīstās atšķirīgā tempā, tomēr drošas vides izveidi mājās vajadzētu uzsākt jau tad, kad mazulis sāk velties.  Jo līdz brīdim, kad bērns sāks aktīvi kustēties, paies patiešām neilgs laiks.

Statistika rāda, ka 50% vecāku visbiežāk nogaida, kamēr bērni sāk aktīvi pārvietoties un tikai tad sāk mājas vides uzlabošanas darbus, tomēr kā rāda statistika, to būtu jāsāk darīt jau daudz ātrāk.

Parūpējies, lai grīda ir tīra

Padomā par to, kur Tavs bērns atradīsies- uz grīdas. Tātad labākais mammas un tēta sabiedrotais būs putekļusūcējs! Padomā, ko bērns var atrast uz grīdas un kur tas nonāk visbiežāk- mutē. Speciālisti iesaka mammai un tētim izrāpot māju un apskatīt pasauli no mazuļa acīm. Suņu barība, pazaudēts santīms, rotaļlietu gabaliņi- tas viss palielina nosmakšanas risku maziem bērniem.

Kad sagaidīt mazuļa rāpošanu

Fizioterapeites Kristīne Stalīdzāne un Klaudija Hēla atgādina, ka visi bērni attīstās savā tempā, atzīmējot, ka visbiežāk bērni uzsāk rāpošanu ap astoņiem, deviņiem, desmit mēnešiem.

Arī vecākie brāļi un māsas var palīdzēt

Ja ģimenē aug vecākie brāļi un/vai māsas, varbūt diezgan grūti pierunāt māsas un brāļus visu laiku savākt savas rotaļlietas (sevišķi , kurām ir mazas detaļas), kas atrodas uz grīdas.

Lai palīdzētu vecākajam bērnam saprast, ka bērns var aizrīties ar mazu rotaļlietu, ļauj bērnam izveidot pašam savu "rotaļlietu mērītāju", izmantojot vecos tualetes papīra ruļļus un dažādus apdares materiālus, pēc jūsu izvēles.

Nākamais solis- parādi bērnam, ka ja rotaļlieta ir tik maza, ka var piemēram, izkrist cauri tualetes papīra serdenei, tad tā nav piemērota mazam zīdainītim. Tā vietā lai padarītu šo aizliegumu par negatīvu lietu, stāstot: “Mazulis nevar ar to rotaļāties!” Uzsver pozitīvās lietas, stāstot, ka vecākā māsa vai brālis var rotaļāties ar mazākām mantām, ja tās tiek rūpīgi glabātas īpašā vietā. Ļaujot bērnam izvēlēties īpašo vietu,tas bērnam like justies pieaugušam un rotaļāties ar mazākām rotaļlietām, kad mazākais bērniņš ģimenē tās nevar aizsniegt. 

Tavs mazulis var nerāpot arī vispār

Daži mazuļi dod priekšroku līšanai,citi rāpošanai, vēl kāds vairāk ripinās,lai nokļūtu,kur vēlas. Ja māmiņa un tētis ievēro pareizu hendlingu, nav jāuztraucas, ka bērns nerāpo vai nedara to tradicionālā veidā. Visi rāpošanas veidi ir pieņemami. Ja ir kādas bažas par bērna attīstību, dodies pie pediatra vai fizioterapeita.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!