4 iemesli, kāpēc bēbīšiem iespējams aizcietējums

4 iemesli, kāpēc bēbīšiem iespējams aizcietējums

28. Jul 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Mans mazais nav kakājis jau vairākas dienas. Kāpēc bērniem rodas aizcietējumi?" jautā Māmiņu Kluba māmiņa. Devāmies pēc atbildes pie pediatras Annas Birkas.

Aizcietējumu iemeslus var iedalīt četrās lietās kategorijās:

Piena maisījums. Bērniem, kuri tiek baroti tikai ar krūti, ļoti reti ir aizcietējumi, jo krūts piens ievieš līdzsvaru starp taukiem un proteīniem, tādējādi ar krūti barotiem mazuļiem vēdera izeja vienmēr būs mīkstāka nekā ar piena maisījumu barotiem bērniem, pat tad, ja bērns nav kakājis vairākas dienas. Ja zīdainis ēd piena maisījumu, iespējams, ka ir kādas sastāvdaļas piena maisījumā, kas viņam izraisa šo aizcietējumu. Šādos gadījumos noteikti vajadzētu konsultēties ar savu ārstu par piena maisījuma maiņu.

Piebarošanas uzsākšana. Neesi pārsteigta, ja, uzsākot piebarošanu, mazulim parādās aizcietējumi. Ja novēro, ka zīdainim ir cietāka vēdera izeja pēc kādu konkrētu produktu lietošanas, piemēram, kartupeļa pievienošanas biezenītim, izvēlies produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu.

Dehidrācija. Ja mazulis nesaņem pietiekamu šķidruma daudzumu, notiek dehidrācijas un organisms uz to atbildēs ar šķidruma absorbēšanu no ikviena uzņemtā ēdiena un dzēriena, tāpēc rezultātā vēdera izeja ir cieta un zarnu darbība traucēta.

Slimība vai medikamentu lietošana. Lai gan tas nav bieži sastopami, aizcietējums var būt saistīts ar kādu slimību, ēdiena alerģiju, botulismu vai medikamentu lietošanu.

Māmiņu Klubs

Vai arī Tu esi novērojusi saistību starp aizcietējumiem un mazuļa ikdienas paradumiem?