Infektoloģe: Vakcināciju nevar atlikt bezgalīgi

17. Nov 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir reizes, kad vakcināciju uz nedēļu vai divām atlikt. Kādos gadījumos jāatliek vakcinācija? Un uz cik ilgu laiku vakcināciju vispār var atlikt? Informē BKUS infektoloģe asof.prof.Ilze Grope.

Vakcinācija jāatliek, ja ir:

  • klepus,
  • iesnas,
  • sāp ausis,
  • nāk zobi,
  • temperatūra virs 37.5 grādiem pēc Celsija

"Lai vakcinētu bērnu, viņam jābūt veselam vismaz vienu nedēļu," atgādina infektoloģe.

Vakcināciju nevar atlikt bezgalīgi

Nereti pirmajā dzīves gadā vecāki, saskaņojot ar ģimenes ārstu,izvēlas individuāli izstrādātu vakcinācijas kārtību, par vakcinācijas plāna iespējamām izmaiņām stāsta infektoloģe: "Plāns konkrēti katram bērnam var tikt izstrādāts tikai medicīnisku indikāciju dēļ, tam noteikti nevajadzētu notikt vecāku uzskatu dēļ. Vecāku zināšanas nav pietiekošas (medicīnu jāstudē 11-12 gadus – aut.), lai viņi varētu spriest par to, vai bērniņu vajag vai nevajag vakcinēt. Ja ir domstarpības vai nav pārliecības, atbilde ir jāmeklē pie profesionāļa.”

Lēmumu vakcinēt vai nevakcinēt var pieņemt tikai katrs pats,tomēr jāatceras, ka no tā būs atkarīga arī bērnu veselība, savā pieredzē dalās Bērnu slimnīcas infektoloģe asof.prof.Ilze Grope: “Es nosodu vecākus, kas atsakās no vakcīnas, jo esmu redzējusi mirstošus bērnus, kas mirst vecāku pārliecības pēc. Man kā ārstam tas ir ļoti sāpīgi. Kāda 7 gadus veca meitene slāpa difterijas sāpju dēļ. Viņa skatījās man acīs un viņai tecēja asaras. Arī man par to ir grūti bez asarām runāt...”

Konsultēsimies ar mūsu ārstiem un pieņemsim pareizos lēmumus!

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti, infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi, spiežot zemāk pogu Play!