Infektoloģe: līdz divu gadu vecumam bērni ar rotavīrusu slimojuši vairākkārt

20. Oct 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir ārsti, kuri uz māmiņu jautājumiem par rotavīrusa vakcīnas nepieciešamību atbild noliedzoši.Kāpēc ārsti reizēm vecākus atrunā no vakcinācijas pret rota vīrusu, un kāda ir saslimstības statistika? Informē infektoloģe asoc.prof. Ilze Grope.

“Ārstiem reizēm nav pietiekošas informācijas par rotavīrusu, tāpēc arī tiek pieredzēta atrunāšana. Vakcīnā, ko izmanto Latvijā, ir viens rota vīrusa serotips," stāsta infektoloģe. "Ievadot pirmo devu, rodas aizsargājošās vielas tieši pret konkrēto vīrusu, kas ir vakcīnā. Pēc otrās devas rodas krusteniskas vielas, kas pasargā arī no citiem šāda veida vīrusiem.”

Imunoloģiskais mehānisms ir identisks saslimšanai, bet tas ir tik vārgs, ka neizraisa saslimšanas simptomus.

Baisā statistika

  • 30% bērnu 2 gadu vecumā rota vīruss ir bijis 5 reizes.
  • 100% bērnu rotavīruss ir bijis vismaz 1 reizi.
  • Vairāk kā 70% bērnu šī infekcija norit tik smagi, ka bērniem jāārstējas slimnīcā.

Infektoloģe uzsver, ka vecāki, kuri savus bērnus nevakcinē, vienīgi var cerēt, ka tieši viņu bērns būs starp tiem 30%, kuriem šī saslimšana nav tik smagā formā, ka nepieciešams stacionēties.

Vakcīnas efektivitāte

“Pēc vakcinācijas bērns var saslimt 1-2 reizes, bet tā, ka bērnam nebūs jādodas uz slimnīcu, saslimšana būs vieglā formā.” informē infektoloģe. “Pote pasargā tieši konkrēti pret rota vīrusu. Pārējiem vīrusiem nav vakcīnas, jo citus vīrusus pacients var pārslimot vieglākā formā."

Ja māmiņas baidās no rotavīrusa kā kārtējās potes, tad varam nomierināt, ka tā nav pote klasiskā izpratnē,bet gan pilienu veidā-  rota vīrusa vakcīna tiek ievadīta mazuļa mutē, un tas nav sāpīgi.

Māmiņas pieredze

Māmiņa Elīna Miķeli bija nolēmusi vakcinēt, jo viņam ir lielais brālis, kurš pa dienu ir dārziņā, un nekad nevar zināt, vai viņš nebāž visu ko mutē, vai vienmēr mazgā rokas.

Superbēbja māmiņa stāsta: ”Es redzēju tos bērniņus, kas tur gulēja un nekad negribētu tur atgriezties. Sistēmas, bērniņi raudāja.. Tas nebija patīkams skats. Un ceru, ka tā ir pēdējā saskare ar to visu. Ar pirmo puiku es šaubījos un nevakcinēju, šķita, ka pati maksimāli varu pasargāt viņu. Un šoreiz, kad ir divi bērni ar mazāku vecuma starpību, lielais ir dārziņā, nebija šaubu – jāvakcinē."

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti, infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi, spiežot zemāk pogu Play!

Eksperts

Ilze Grope

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektologs
Ilze Grope Vecāku skolā