Kam iesaka un kam neiesaka veikt vakcināciju pret gripu

Kam iesaka un kam neiesaka veikt vakcināciju pret gripu

31. Jan 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gripas slimnieku skaits aug ar katru dienu. Ja līdz šim esam galvenokārt runājuši par pieaugušajiem, tad tagad parunāsim par bērniem. Uz Māmiņu Kluba jautājumiem atbildes sniedza Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, vakcinācijas kabineta vadītāja Sibilla Palēna.

Pagājušā gripas sezonā visu ziemeļu puslodi satricināja cūku gripas (H1N1) epidēmija. Dotā gada laikā veiktie gripas vīrusa novērojumi rādīja, ka turpinās H1N1 pandēmiskā celma cirkulācija, tāpēc Pasaules Veselības organizācija rekomendēja iekļaut šo celmu ikgadējās sezonālā gripas vakcīnas sastāvā. Tas nozīmē, ka šogad pieejamās gripas vakcīnas satur celmu, kas veido aizsardzību pret pandēmisko gripas vīrusu.

Bērnu vakcinācijā pret gripu Latvijā pat reiz ir pieejama vakcīna – Vaxigrip (Sanofi - Pasteur). Tā lietojama bērniem no 6 līdz 35 mēnešu vecumam – ievada 1 devu – 0,25 ml. Bērniem no 36 mēnešu vecuma un pieaugušajiem ievada 1 devu – 0,5 ml.

Bērniem, kuri iepriekš nav vakcinēti pret gripu, jāsaņem 2 vakcīnas devas  vismaz 4 nedēļu intervālā. Antivielas pret gripu veidojas 2 līdz 3 nedēļu laikā pēc vakcinācijas.

Vakcināciju pret gripu ieteicams veikt:

  • Agrīna vecuma bērniem, jo viņiem saslimstot ar gripu nereti pievienojas bakteriālas dabas komplikācijas - akūts vidusauss iekaisums, pneimonija, kā rezultātā nepieciešama ārstēšanās slimnīcā;
  • Vakcināciju ieteicams veikt bērniem ar hroniskām slimībām (plaušu, sirds, nieru u.c.);
  • Ieteicams vakcinēt vecākus, ja zīdaini pēc vecuma vēl nevar vakcinēt, vai bērnam ir medicīniskas kontrindikācijas vakcinācijai.

Vakcinācija pret gripu kontrindicēta, ja:

  • Bērnam ir akūta infekcijas slimība (jānogaida, kamēr bērns ir izveseļojies);
  • Bērnam ir alerģijas pret kādu no vakcīnas sastāvdaļām – vakcīnas antigēnu, olas proteīnu, neomicīnu un citām sastāvdaļām.

Tomēr bērni ar alerģiskām un hroniskām slimībām ir vakcinējami, bet pirms vakcinācijas sevišķi rūpīgi izvērtējams viņu veselības stāvoklis. Šos bērnus vakcinē slimības remisijas periodā, kad nav akūtu slimības simptomu ( ja nepieciešams, sazinās ar speciālistu, kura uzskaitē bērns atrodas).

Bērniem ar alerģiskām slimībām, alerģiskas reakcijas iespējamību vairumā gadījumu var paredzēt jau pirms vakcinācijas, proti, pēc vakcinējamā bērna pamatslimības, pēc blakusslimību diagnozes, iepriekš novērotām vakcīnas izraisītām blaknēm, kā arī, veicot ādas alergo testus. Pirms vakcinācijas ārsts vienmēr izvērtē vakcinācijas risku un ieguvumu.

Ja nepieciešams, ārsts iesaka pēc vakcinācijas periodā lietot antihistamīna preperātus, ievērot hipoalergēnu diētu. Tūlīt pēc vakcinācijas bērns paliek ārsta uzraudzībā 30 minūtes vai ilgāk.

Vēlos uzsvērt, ka alerģiskas vakcinācijas  - blaknes pēc vakcinācijas novēro ļoti reti un tās nav smagas.