Bēbīša nedēļas. 5. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 5. nedēļa

20. Jan 2013, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā aug un attīstas bēbītis pirmajā dzīves gadā? To Tu uzzināsi, lasot Māmiņu Kluba sagatavotos rakstus par bēbīša nedēļām. Šoreiz par 5. nedēļu.

Skaties, kā es augu

Ar katru nedēļu bēbītis nomodā sāk pavadīt arvien vairāk laika. Kad viņš ir mierīgs un modrs, Tu droši vien būsi pamanījusi, ka bēbītis cenšas ar Tevi komunicēt un apgūt pasauli sev apkārt un paspēlēties ar Tevi. Spēlēties? Tieši tā! Lai gan var šķist, ka bēbītis vēl nav spējīgs neko daudz paveikt, viņam patīk vērot Tavu seju. Pieliec seju tuvāk mazulītim un veido dažādas mīmikas un sejas izteiksmes, piemēram, smaidi, klakšķini ar mēli, pacel uzacis, veido dažādas skaņas. Interesi var sagādāt arī melnbalti zīmējumi un priekšmeti un bēbīša atspulgs spogulī.

Šajā vecumā jaundzimušais sāk atvērt plaukstiņas un, iespējams, viņš pat nejauši var satvert vienkāršas formas grabulīti. Lai ieinteresētu bēbīti, vari virs bēbīša pakārt kādu interesantu rotaļlietu. Tomēr atceries, ka rotaļlietu nedrīkst karināt tieši virs vai aiz galvas, bet vairāk virs vēdera. Nejaušības pēc šajā vecumā bēbītis var arī aizskart rotaļlietas.

Bēbīšiem patīk arī pieskārieni un pieglaušanās mammai vai tētim, kad var just ķermeņa siltumu. Izrādās, bēbīša gulēšana uz mammas punča, ja bēbītis un mamma ir kaili, vairo mammas pieniņu.

Mazuļa aprūpe

Ak, nē! Tikai ne kolikas! Tas ir katra vecāka visbriesmīgais murgs – veselīgais mazulis, kurš raud bez redzama iemesla apmēram vienā un tajā pašā dienas laikā, visbiežāk vakarpusē, un nav nomierināms. Diemžēl neviens nezina precīzu koliku iemeslu un kāpēc kolikas ir izteiktākas vieniem bērniem, bet citi bēbīši nemaz tās neiepazīst. Ja Tavam bēbītim ir kolikas, svarīgākais ir nevainot sevi vai domāt, ka mazajam ir kolikas, jo Tu dari kaut ko nepareizi. Pētījumi ir pierādījuši, ka kolikas pazūd tikpat nemanāmi kā sākušās ap 3-4 mēnešu vecumu.

Koliku atvieglošanai mazulim varētu palīdzēt sakarsēti autiņi vai dvieļi, maiga vēderiņa masāža vai medikamentu lietošana, kas uzsūcas caur zarnu sieniņām.

Tu un Tava ģimene

Vai ir mainījušās attiecības ar Tavu mammu kopš bēbīša piedzimšanas? Lielākajai daļai sieviešu tā notiek, jo nu jūs abas esat mammas. Šis fakts var jums likt justies tuvākai viena otrai. Iespējams, Tu pati jūties pateicīga, ka mamma Tev palīdz ar padomu, jo Tev viss ir tik jauns un neiepazīts. Vai varbūt tieši otrādi – kopš bēbīša nākšanas pasaulē jūsu attiecības ir kļuvušas vēl saspringtākas, jo mamma neizturas tik saprotoši, kā Tu gribētu vai ataust atmiņā veci aizvainojumi.

Ja arī lietas nenotiek kā gribētos, esi pacietīga un atceries, ka šis ir ļoti emocionāls laiks gan Tev, gan viņai, jo Tu esi kļuvusi par māmiņu, bet viņa – par vecmāmiņu! Ir vajadzīgs laiks un zināmas pūles, lai pierastu pie jaunajām lomām.

Vai Tu zināji, ka bēbīšiem bieži ir pūtītes?

Jā, tā ir taisnība. Pūtītes un pumpiņas nav tikai jauniešu posts – tās var parādīties arī maziem bērniņiem. Bet bēbīšu akne jeb pūtītes kā mazas, nelīdzenas pumpiņas ar baltiem vai sarkaniem galiņiem ir normāla parādība un pazudīs pašas no sevis, tāpēc te nav vajadzīga ārstēšana, bet gan lieki neaiztikt un netraumēt jau tā jutīgo ādu.

Māmiņu Klubs