Bēbīša nedēļas. 27.- 28. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 27.- 28. nedēļa

20. Jan 2013, 10:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tavs mazulis pēdējā laikā ir daudz runājis? Ap šo laiku bēbitis ar katru dienu apgūst jaunas skaņas, atkārtojošus patskaņus un līdzskaņus dažādās intonācijās, balss augstumā un skaļumā. Šoreiz par 27.-28. nedēļu.

Skaties, kā es augu

Lai gan Tavs mazais vēl nerunā „pieaugušo” valodā, viņš mācās valodu un saprast Tevis teikto vārdu nozīmi. Šajā gadījumā liela nozīme ir skaitāmpantiem un pirkstiņrotaļām, kas iesaista visu ķermeni, māca ritma izjūtu un, protams, jaunus vārdiņus. Lai gan reizēm Tev  var šķist, ka viena un tā paša pantiņa atkārtošana atkal un atkal liek Tev justies garlaikotai un, iespējams, Tev ir apnicis, atceries, ka šādu pantiņu skaitīšana iemāca, kas notiks nākamais.

Atkārto dzejolīti vai dziesmu pāris reizes un sāc iesaistīt arī bērniņu, liekot lietā rokas, pirkstiņus un kājas, attēlojot darbības, ko Tu dziedi. Šādi mazais iemācīsies lietu kārtību un kādu dienu spēs dzejolīti vai dziesmiņu noskaitīt/nodziedāt pats!

Mazuļa aprūpe

Kas padara mazuļus tik uzņēmīgus pret ausu infekcijām? Pretēji pieaugušajiem, bēbīšiem ir īsi, šauri un plakani ausu kanāli, kur uzkrājas gļotas un šķidrums, kas nācis caur degunu un kaklu. Tāpēc ikvienai baktērijai vai vīrusam, kas ieperinājies degunā vai kaklā, ir viegla pieeja vidusausij.

Lai gan ausu infekcijas reizēm neizrāda nekādus simptomus, visbiežākie redzamie simptomi ir:

-     ausu sāpes, ko bēbīši parāda, raustot, berzējot, turot ausis;

-     aizkaitinātība, uzbudinātība;

-     drudzis;

-     apetītes zudums;

-     vemšana;

-     bezspēks.

Ja Tu uzskati, ka Tavam mazulim ir ausu infekcija, nekavējoties zvani savam ārstam!

Tu un Tava ģimene

Tagad, kad jūs esat vecāki, ne jums vieniem jātiek galā ar ikdienas rūpēm par mazuli. Ir pieņemts, ka bērniņam tiek izraudzīti krustvecāki, kuri būtu spējīgi uzņemties Tava mazuļa audzināšanu, ja jūs abi ar partneri nebūtu spējīgi to izdarīt.

Apsverot krustvecāku kandidatūru, apdomā tādus kritērijus kā:

-     Personība. Vai viņi ir emocionāli gatavi uzņemties atbildību par Taviem bērniem?

-     Finanses. Vai viņi var atļauties uzturēt bērnus?

-     Vecums. Vai viņi ir pietiekami jauni un spēkpilni, lai sagaidītu, kad Tavi bērni izaugs?

-     Vērtības. Vai viņu vērtības un bērnu audzināšanas paņēmieni saskan ar Taviem uzskatiem?

-     Atrašanās vieta. Vai viņi dzīvo vienā pilsētā ar Tevi?

-     Stabilitāte. Vai viņiem ir spēcīgas laulības saites. Ja viņi izšķirsies, bērns var atrasties kā starp diviem dzirnakmeņiem. Nereti par krustvecākiem, kuri varētu uzņemties aizbildniecību, tiek izvēlēti asinsradinieki.

Rotaļāšanās = mācīšanās

Vai Tu zināji, ka daudziem bēbīšiem ir mīļākā rotaļlieta vai sedziņa?

Tā kā vecāki ne vienmēr var būt blakus mazulim, daži mazuļi attīsta pieķeršanos kādiem priekšmetiem, kas rada labsajūtu un atbalstu. Lielākajai daļai bērnu šāda pieķeršanās ir vecumā staro diviem un pieciem gadiem.

Veselību mazuļiem vēlot,

Māmiņu Klubs