Bēbīša nedēļas. 21.- 22. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 21.- 22. nedēļa

20. Jan 2013, 10:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šoreiz pastāstīsim par mazuļa dzīves 21.-22. nedēļu. Vai arī tev šķiet, ka drīz būs klāt pirmie zobiņi? Ko vēl esi pamanījusi?

Skaties, kā es augu

Šajā laikā bēbītis ir īpaši uzmanīgs pret apkārtējiem un ar aizdomām izturas pret svešiniekiem. Neuztraucies! Bailes no svešiniekiem ir normāla un lielākā daļa bēbīšu ātri vien pierod pie svešiniekiem, ja viņi pārāk nesteidzina mazo un neuzmācas. Iedrošini jaunos draugus, jā, arī omu un opi, ja bēbītis viņus nav redzējis vairākas nedēļas, uzvesties nedaudz rāmāk, mierīgi runāt un smaidīt bēbītim. Nekādā gadījumā nevajadzētu blenzt uz viņu vai mēģināt paņemt rokās tieši tagad. Arī Tu parādi, cik draudzīga Tu esi pret jauno personu un agrāk vai vēlāk viņa dabīgā zinātkāre vedinās iepazīties ar jaunajiem draugiem.

Mazuļa aprūpe

Tava bēbīša pirmie zobiņi var iznākt tuvāko nedēļu laikā, tomēr citiem pirmie zobi izaug tikai ap gada vecumu, kas arī ir normāli.Parasti pirmie zobiņi izaug apakšā vidū, pēc tam priekšējie divi augšā.

Vecāki nereti brīnās – kā pateikt, ka mazulim nāk zobiņi? Viens veids ir ar tīru pirkstu izbraukāt pa mazuļa smaganām un mēģināt satausīt sapampumu. Kad zobi spiežas caur smaganām, bēbītis jūt diskomfortu un sāpes un var būt kādi no simptomiem – pastiprināta siekalošanās, klepus, caureja, pamošanās naktīs un pat drudzis līdz 38,3*.

Lai gan zobu nākšanas simptomi bērniem var variēt un pat parādīties 2-3 mēnešus pirms pirmā zobiņa iznākšanas. Nereti tādi simptomi kā saaukstēšanās, ausu infekcijas un citas saslimšanas tiek tulkotas kā zobu nākšanas pazīmes. Tomēr ne vienmēr tas tā ir, tāpēc drošības labad konsultējies ar savu ārstu.

Tu un Tava ģimene

Klau, māmiņ, kā Tu jūties šajās dienās? Aizņemta? Nogurusi? Nomākta? Kad Tu pēdējo reizi izdarīji kaut ko tikai sev? Ikdienas steigā būtiski atrast laiku arī sev. Un ja Tu domā, ka Tev nav laika sev tikai tāpēc, ka bērniņam Tu esi vajadzīga, padomā vēlreiz. Tavam bēbītim vajag veselīgu mammu. Padomā par normālu pārtraukumu, lai atjaunotu spēkus un spētu būt mīloša mamma, kāda vēlies būt. Vienalga, vai laiks tikai sev būtu grāmatu lasīšana, pastaigas, tikšanās ar cilvēkiem, kursu apmeklēšana, šādi atelpas brīži ir vajadzīgi. 

Padomā arī par sevi! Palutini sevi! Tu to esi pelnījusi!

Māmiņu Klubs