17% smēķējošo vecāku smēķē arī mājās

17% smēķējošo vecāku smēķē arī mājās

25. Nov 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aptaujā par pasīvo smēķēšanu kopumā piedalījās vecāki no diviem portāliem: maminuklubs.lv un maminklub.lv skaita ziņā tie bijuši 329 respondenti. Aplūkosim aptaujas rezultātus!

To, ka pasīvā smēķēšana ir smēķētāja izpūsto dūmu un tabakas izstrādājumu degšanas dūmu ieelpošana, apzinās teju ikviens (97% aptaujāto), un teju 99% aptaujas dalībnieku saprot, ka tie ir kaitīgi ikvienam, ne tikai bērniem.

Diemžēl, jāatzīst, ka kopā ar bērnu atrasties telpās, kurās kāds smēķē, vecākiem nākas visbiežāk uzturēties teju reizi nedēļā (9%), un katru dienu šādās telpās uzturas 8% aptaujāto. Retāk kā reizi mēnesī par pasīvajiem smēķētājiem pārtop 28% māmiņas un bērnu. Priecē tas, ka vecāki apzinās, cik kaitīgi ir smēķētāja izpūstie dūmi, tāpēc 81% gadījumu vecāku iziet ārā no telpas kopā ar bērnu, ja tajā kāds smēķē. Katru dienu visā Latvijā 13% aptaujāto kopā ar bērnu atrodas blakus cilvēkam, kas smēķē, bet tieši tikpat vecāku uzsver, ka tā gadās apmēram reizi mēnesī.

Ne vienmēr ir viegli palūgt smēķētājam nesmēķēt bērna klātbūtnē, un tomēr 82% gadījumu vecāki lūdz smēķētāju to nedarīt, lai gan tikai puse no aptaujātajiem atzīst, ka to izdarīt sava bērna labā ir viegli. 22% aptaujāto atzīst, ka to darīt ne vienmēr ir ērti, ir bail, rodas neveikla situācija, un viss dažkārt atkarīgs arī no paša smēķētāja attieksmes, sapratnes. Otra puse, kas tomēr nespēj palūgt smēķētājam nesmēķēt bērna klātbūtnē uzsver, ka to nedara, jo tiešām ir bail un ir neērtības sajūta. Savukārt 26% aptaujāto uzsver, ka nekas tāpat nemainīsies, diemžēl.

Aptaujāto vecāku vidū redzama pozitīva tendence – nesmēķēt vispār, vai pārtraukt smēķēt. Tikai 8,7% vecāku atzīmē, ka šobrīd smēķē. Kopumā uz Latvijas vidējo statistiku tas ir labs rādītājs – Latvijā kopumā smēķē ap 36% iedzīvotāju.

Smēķējošie vecāki 75% gadījumu smēķē ārā, un tomēr 17% atzīst, ka viņi to dara arī mājās, un ne vienmēr tas tiek darīts pie loga. Ģimenēs, kurās vecāki paši nesmēķē, bet smēķē kāds cits ģimenes loceklis, visbiežāk arīdzan smēķētājs, apzinoties, kādu kaitējumu nodara ģimenes bērnam (71%) dodas smēķēt ārā, un tomēr atrodas arī, piemēram, vecvecāki (15%), kas smēķē ģimenes koplietošanas telpās.

Mēs esam par veselīgu, bērniem piemērotu vidi!

Māmiņu Klubs

Vairāk par pasīvo smēķēšanu lasi: www.pasivasmekesana.lv.

Kampaņu pret pasīvo smēķēšanu “Izvairies no smēķētāja!” īsteno Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs.  

20151028122743-58234.jpg

20151028135019-89951.jpg