10 veselīga bērna miega priekšnosacījumi

10 veselīga bērna miega priekšnosacījumi

18. Mar 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izaudzināt vienu vienīgu bērnu un pārvērst viņa audzināšanu par smagu darbu, bet sevi par māti varoni un ģimenes dzīvi par piedzīvojumu, nav nemaz tik grūti. Pietiek vien ar to, ka regulāri neizguļaties.

Tāpēc atcerieties un iegaumējiet uz visiem laikiem: veselīgs bērna miegs ir tāds miegs, kad tad ir salds un komfortabls visiem - gan pieaugušajiem, gan bērniem!

Bērna miega organizācija - tā ir visas ģimenes pilnvērtīga miega organizācija

Pats vienkāršākais organizācijā ir lietot kvalitatīvas vienreizlietojamās autiņbiksītes, un tas, pēc būtības, ir vienīgais bērna miega draugs, kas reāli eksistē bez vecāku līdzdalības - to Jūsu vietā un priekš Jums ir jau izdomājuši un izgudrojuši citi.

Viss pārējais, bez šaubām, ir Jūsu rokās.

Ciešākais miegs ir saistīts ar citām dzīvesveida sastāvdaļām: ar ēdināšanu, pastaigām, svaigu gaisu, apģērbu, higiēnas procedūrām utt.

Pareizs uzturs, rotaļas svaigā gaisā, ikdienas telpu uzkopšana, mazgāšanās, maiga, tīra, sausa gultiņa - tas viss prasa laiku, vēlēšanos, zināšanas un prasmes.

Lasiet, mācieties un rīkojieties!

Nosacījums nr. 1. Izpētiet prioritātes!

Pilnvērtīga, laimīga ģimene ir darbaspējīga tad, kad vecākiem ir iespējas gulēt apmēram 8 stundas diennaktī.

Vairāk par visu pasaulē - vairāk par ēdienu un dzērienu, vairāk par miegu un svaigu gaisu bērnam ir vajadzīgi veseli, atpūtušies, viens otru mīloši vecāki!

Nosacījums nr. 2. Tieciet skaidrībā ar miega režīmu!

Kopš bērniņa dzimšanas, viņa miega režīmam jābūt pakārtotam ģimenes esošajam miega režīmam.

Esiet gatavi nakts mieram jau laikus un gatavojiet tam arī bērnu. Nosakiet laiku, kurā sākas nakts miers, un lai tas ir laiks, kas Jums ir ērtākais! Vienalga, vai tas būtu no plkst. 21:00 līdz 05:00 rītā, vai no 23:00 līdz 07:00 rītā. Esat tikuši skaidrībā? Izvēlieties un tagad centieties ievērot šo nosacījumu!

Nosacījums nr. 3. Izlemiet, kur un ar ko gulēt

Teorētiski un praktiski ir iespējami trīs varianti:

  • bērna gultiņa vecāku guļamistabā - optimāli bērnam pirmajā dzīves gadā un pieņemami līdz bērna apmēram trīs gadu vecumam;
  • bērna gultiņa bērnistabā - ideāli jau lielākam bērnam;
  • gulēšana pie vecākiem viņu gultā - moderna aizraušanās, vairums pediatru pret to neiebilst un arī bērna miegu tas sevišķi neietekmē

Nosacījums nr. 4. Nebaidieties pamodināt guļavu!

Ja Jūs gribat, lai Jūsu bērns labi guļ naktī, nepieļaujiet, ka viņš par dienu guļ pārāk ilgi. Tūliņ paskaidrosim sīkāk!

Mūsdienās diennaktī bērnam nepieciešams tik daudz miega: līdz 3 mēnešu vecumam — 16—20 stundas; 6 mēnešu vecumā — 14,5 stundas; 12 mēnešu vecumā — 13,5 stundas; 2 gadu vecumā — 13 stundas; 4 gadu vecumā — 11,5 stundas; 6 gadu vecumā — 9,5 stundas; 12 gadu vecumā — 8,5 stundas.

Un tātad, mēs ar Jums tagad zinām, ka 6 mēnešu vecam bērniņam ir jāguļ diennaktī kopumā apmēram 14,5 stundas. Ja gribam mierīgi pagulēt 8 stundas naktī, tad dienas miegam jābūt ne ilgākam par 6,5 stundām. Bet, ja bērniņš pa dienu noguļ 9 stundas, tad ir maz ticams, ka naktī viņš nogulēs 8 stundas.

Nebaidieties pamodināt guļavu!

Nosacījums nr. 5. Optimizējiet ēdienāšanu!

Pirmajos 3 dzīves mēnešos bērniņš naktī varētu ēst 1-2 reizes. Bet 3-6 mēnešu vecumā viena ēdienreize naktī būtu normāla. Pēc 6 mēnešu vecuma bērnam nav nepieciešama nakts ēdināšana - tīri bioloģiski.

Bērns var gribēt rokās, var pieprasīt sabiedrību, zīšanu, šūpināšanu un pieprasīt visu var aktīvāk, ilgāk un biežāk, ja prasības tiek apmierinātas.

Uzstādiet noteikumus reizi par visām reizēm! Vai var mammu izmantot nevis ēdināšanai, bet zīšanas vēlmes apmierināšanai? Vai tētis, kam rīt agri jāceļas uz darbu, var naktī bērnu šūpināt un vēl dziedāt viņan? Ja Jūs uzskatāt, ka var - lūdzu, bet par veselīgu bērna miegu variet aizmirst.

Pacentieties pirmspēdējo ēdināšanas reizi pirms gulēt iešanas izveidot tādu vājāku, nepabarojiet mazuli "līdz galam", bet maksimāli pabarojiet viņu tieši pirms miega. Atcerieties: izsalkums - nav vienīgais raudāšanas iemesls, nebarojiet bērnu naktī katrā viņa pīkstiena reizē. Pārēšanās ir galvenais vēdersāpju iemesls, kas saistīts ar miega traucējumiem.

Nosacījums nr. 6. Pa dienu labi pavadiet laiku!

Dzīvojiet aktīvi - pastaigājieties, lieciet bērnu pa dienu gulēt svaigā gaisā, kopā iepazīstiet pasauli, paplašiniet bērna redzesloku, un spēlējiet kustību spēles.

Fiziska slodze (saprātīga) viennozīmīgi ir svarīgs priekšnosacījums veselīgam bērna miegam.

Vakaros organizējiet tādu emocionālo slodzi bērnam, lai tā labvēlīgi ietekmētu bērna miegu.

Mierīgas spēles, jauku pasaku priekšā lasīšana, jau zināmu multfilmu kopīga skatīšanās, miega dziesmiņa mammas izpildījumā  - tā būs labākā sagatavošanās miegam!

Nosacījums nr. 7. Padomājiet par svaigu gaisu guļamistabā!

Tīrs, dzestrs, svaigs gaiss gaiss ir guļamistabā ir ļoti svarīgs!

Regulāri vēdiniet telpas! Telpās ir jāveic regulāra mitrā uzkopšana. Lielisks palīgs būs gaisa mitrinātājs, temometrs, hidrometrs, kā arī regulējami apkures radiatori.

  • Optimālā gaisa temperatūra — 18—20 °С, ar nosacījumu, ka tā ir bērnu istaba (tas ir, - vieta, kur bērns ne tikai guļ, bet arī pa dienu pavada laiku); bet, ja runa ir par bērna guļamistabu — 16—18 °С.
  • Optimālais gaisa mitrums — 50—70%.

Nosacījums nr. 8. Izmantojiet vannošanās iespējas pilnībā!

Vakara vannošanās lielā vannā, ne pārāk siltā ūdenī - lielisks veids, kā fiziski nogurt un radīt izsalkuma sajūtu, jo pēc vannas ar lielu apetīti var kārtīgi paēst un gulēt līdz pat rītam.

Masāža un vingrošana pirms vannošanās, higiēnas procedūras un sits apģērbs pēc vannošanās - tas viss nāk par labu ne tikai pašam vannošanās procesam, bet arī miegam.

Nosacījums nr. 9. Sagatavojiet gultiņu!

Stingrs, līdzens matracis - mazuļa ķermenim  nav jāiegulst matracī. Līdz 2 gadu vecumam jāiztiek bez spilveniem, pēc tam gan spilventiņu var lietot (standarta izmērs bērnu spilvenam 40x60cm).

Gultasveļai jābūt no dabīgiem materiāliem, tīrai, mazgātai ar speciāliem bērnu veļai paredzētiem mazgāšanas līdzekļiem, kā arī - tā rūpīgi jāizgludinā.

Nosacījums nr. 10. Parūpējieties par kvalitatīvu autiņbiksīšu lietošanu!

Vienreizlietojamās autiņbiksītes ir viens no efektīvākajiem cilvēces izgudrojumiem, kas attiecas uz miegu. Tieši vienreizlietojamās autiņbiksītes spēj nodrošināt kvalitatīvu visas ģimenes miegu!

Labas, kvalitatīvas autiņbiksītes uz nakti - tas ir kā likums, kas jāievēro, turklāt, šo no visiem šiem 10 nosacījumiem ir visvieglāk ievērot!

Gribat, lai bērniņam būtu maigs, gluds dibentiņš, un Jūs būtu izgulējušies? Tas nozīmē, ka vienkārši vajadzīgas kvalitatīvas, ērtas, uzticamas, pārbaudītas, efektīvas, drošas autiņbiksītes!

Māmiņu Klubs