1.aprīlis - joku diena! Uzzini, kā tā radusies

1.aprīlis - joku diena! Uzzini, kā tā radusies

01. Apr 2014, 13:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ik gadu 1.aprīlis ir joku diena, bet vai zini, kā tā radusies? Ieskaties, to būs interesanti uzzināt! 

Aprīļa joku diena ir pazīstama visās pasaules pilsētās un tiek svinēta 1. aprīlī katru gadu. Joku diena nav nacionālie svētki, bet visi to atzīmē mēģinot viens otru izjokojot vai apmuļķojot. Visa diena tiek pavadīta labā garastāvoklī, jokojoties ģimenes lokā, ar draugiem, radiem, skolotājiem vai kolēģiem.

Ir dzirdētas daudz un dažādas versijas par joku dienas rašanās vēsturi, piemēram, ka 1.aprīlī mostas mājas gariņš no ziemas miega un viņš ir jāuztur īpaši labā noskaņojumā visu dienu, savādāk sāksies niķi.

Tautā pieņemtā versija kā radās 1.aprīļa joku diena ir, kad 1582.gadā romiešu pāvests Gregorijs XIII pasūtīja jauna kalendāra ieviešanu, jo, veicot astronomiskos aprēķinus, tika konstatēts, ka līdz tam lietotais Jūlija kalendārs par 10 dienām atpalicis no Saules laika.

Senās kultūras, tostarp romieši un hinduisti svinēja jaunā gada atnākšanu marta beigās, ap 25.martu un līdz pat 1.aprīlim. Pēc Gregorija kalendāra Jaunā gada atnākšanas svinēšana tika pārcelta uz 1.janvāri, kā mēs to zinām šodien.

Tomēr daudziem bija grūti pieņemt šo datumu maiņu un turpināja svinēt Jaunā Gada atnākšanu marta beigās. Pārējie sāka viņus izjokot un izsmiet, dāvinot muļķīgas dāvanas un jokojoties par to valodīgumu iesaucot viņus par aprīļa muļķiem. (April Fools’). Tika palaistas arī dažādas “preses pīles” un visdažādākie joki, kā, piemēram, apgāzies Pizas tornis, redzētas lidojošas cūkas, π skaitlis vienkāršots no 3,14 uz 3.0 un citi.

Tādu mēs arī šodien zinām 1.aprīli – pozitīvu un smieklīgu.

Kāda ir tava attieksme pret joku dienu? Kā tevi šodien izjokoja un kā tu izjokoji citus? Pastāsti!